Μειώσεις 6% στους τραπεζοϋπαλλήλους συμφώνησαν ΟΤΟΕ - τράπεζες

MarketNews

Μειώσεις 6% στους τραπεζοϋπαλλήλους συμφώνησαν ΟΤΟΕ - τράπεζες

Στη σύμβαση την οποία αποδέχτηκε εν τέλει και η Εθνική Τράπεζα προβλέπονται μειώσεις 6%. Η περικοπή στις βασικές αποδοχές είναι της τάξεως του 6%, ενώ καταργείται και το επίδομα ισολογισμού το οποίο αναλογούσε σε 1/2 μισθού. Η ισχύς της σύμβασης ξεκινά την 1η Ιουλίου 2013.

 Όπως έκανε γνωστό η ΟΤΟΕ, η συμφωνία συνοψίζεται στα εξής σημεία:

  • Διασφαλίζεται η εργασία για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο των τραπεζών για όλη τη διάρκεια της Κλαδικής Σύμβασης.
  • Επαναπροσδιορίζονται τα κλιμάκια του Ενιαίου Μισθολογίου μειούμενα κατά 6%.
  • Αναστέλλεται η χορήγηση του επιδόματος ισολογισμού
  • Rυθμίζεται η λειτουργία ορισμένων Κεντρικών Υπηρεσιών σε τρεις βάρδιες από τις 8.45 έως τις 19.00, με εθελοντική συμμετοχή των εργαζομένων στη δεύτερη και την τρίτη βάρδια, με διατήρηση του σημερινού νόμιμου συνολικού ημερήσιου χρόνου εργασίας, ο οποίος μειώνεται κατά 1 ώρα όταν ο χρόνος ολοκλήρωσής της τρίτης βάρδιας είναι η 19.00 ενώ, ταυτόχρονα, θεσπίζονται κοινωνικά κριτήρια για τη συμμετοχή των εργαζομένων.
  • Επαναρυθμίζονται τα Στεγαστικά Δάνεια που χορηγούνται στους εργαζόμενους με την Κλαδική Σ.Σ.Ε. του 1984, ώστε να διευκολύνεται η αποπληρωμή τους από τους δανειολήπτες – εργαζόμενους των Τραπεζών.
  • Η διάρκεια της Κλαδικής Σύμβασης είναι 2,5 ετών, δηλαδή αρχίζει από 1 Ιουλίου 2013 και τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου 2015.
  • Όλες οι προηγούμενες ρυθμίσεις που δεν τροποποιούνται με την παρούσα Κλαδική Σ.Σ.Ε. ΟΤΟΕ – ΤΡΑΠΕΖΩΝ διατηρούνται και εξακολουθούν να ισχύουν ως έχουν με την ακροτελεύτια διάταξη της Σύμβασης.

Η ΟΤΟΕ κάνει λόγο για ιστορικής σημασίας συμφωνία, σημειώνοντας πως το περιεχόμενο αυτής της κλαδικής σύμβασης δεν έχει καμία σχέση με το περιεχόμενο άλλων Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων του παρελθόντος.

Όπως επισημαίνει είναι περιεχόμενο μειώσεων στις μισθολογικές αποδοχές αλλά, ταυτόχρονα, και περιεχόμενο παροχών ασφάλειας στους εργαζόμενους, αναγκαίων ρυθμίσεων της λειτουργίας κεντρικών υπηρεσιών αλλά, ταυτόχρονα, και διευκόλυνσης των εργαζομένων και αυτοπεποίθησης για τη διατήρηση της εργασίας τους, προσαρμογών στις απαιτήσεις και στα εκβιαστικά διλήμματα των καιρών αλλά, ταυτόχρονα, και περιεχόμενο ελπίδας αισιοδοξίας και ανάσας του συνδικαλιστικού κινήματος της ΟΤΟΕ για δυόμισι ολόκληρα χρόνια.

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ προκειμένου να αποφασίσει την οριστική επικύρωση και αμέσως μετά (την επόμενη ημέρα) την υπογραφή της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης των Τραπεζοϋπαλλήλων.