Αυτό το ερώτημα θέτει το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD) μετά τις χθεσινοβραδυνές διαβουλεύσεις κορυφής, συνολικής διάρκειας τριών ωρών, κοντά στο Βερολίνο. Οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι δεν έδωσαν σαφή απάντηση καθώς, όπως είχε ξεκαθαρίσει εκ των προτέρων η Άνγκελα Μέρκελ, επρόκειτο για μία συνάντηση εργασίας που δεν αποφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα και μετά την οποία δεν θα γίνουν δηλώσεις. Μόνο κατά την υποδοχή του Βλάντιμιρ Πούτιν, το απόγευμα του Σαββάτου, οι δύο ηγέτες μίλησαν στους δημοσιογράφους για λίγα λεπτά, αλλά και πάλι χωρίς να δεχθούν ερωτήσεις.

Στην τοποθέτησή της πάντως η Άνγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι οι διεθνείς ισορροπίες καθιστούν πιο επιτακτική μία στενή συνεργασία ανάμεσα στο Βερολίνο και τη Μόσχα: “Το γεγονός ότι υπάρχουν τόσες πολλές και σοβαρές εστίες κρίσης ανά τον κόσμο υπογραμμίζει την ανάγκη να βρεθούν λύσεις. Φέρουμε ευθύνη, τόσο η Γερμανία, όσο- και κατ΄εξοχήν- η Ρωσία”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Έμμεση υπόδειξη ευθύνης για τις εξελίξεις στην Ουκρανία; Η χθεσινοβραδυνή συνάντηση Μέρκελ-Πούτιν ήταν η πρώτη σε γερμανικό έδαφος μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Η γερμανική διπλωματία είχε πρωτοστατήσει στην προσπάθεια για ειρηνική διευθέτηση της κρίσης, η οποία κατέληξε στη συμφωνία του Μινσκ το 2015, αλλά τα τελευταία χρόνια επικρατεί στασιμότητα. Μεταξύ άλλων συζητείται η αποστολή κυανοκράνων στην περιοχή. Λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές.

“Αγκάθι” η επιστροφή των προσφύγων;

Στην ατζέντα των δύο ηγετών περιλαμβάνεται και η κρίση στη Συρία, μία χώρα στην οποία η Μόσχα ασκούσε ανέκαθεν επιρροή. Με τη στήριξη της Ρωσίας το καθεστώς Ασάντ διαιωνίζεται. Ωστόσο η Ρωσία δεν μπορεί παρά να συμμετέχει στη συζήτηση για την “επόμενη μέρα” και την ανοικοδόμηση της Συρίας. Μεταξύ άλλων, ο Βλάντιμιρ Πούτιν θέτει το ζήτημα της επιστροφής των προσφύγων, που έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες: “Πρέπει να βοηθήσουμε, για να επιστρέψουν οι πρόσφυγες που διαμένουν στο εξωτερικό. Δεν εννοώ εκείνους στην Ευρώπη, εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στον Λίβανο, στην Τουρκία, στην Ιορδανία”, δηλώνει.

Γερμανία και Ρωσία συμφωνούν στο ζήτημα του Ιράν και επισημαίνουν ότι δεσμεύονται από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, την οποία έχει καταγγείλει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Ένα ακόμη ζήτημα που φέρνει πιο κοντά τις δύο χώρες είναι η κατασκευή του αγωγού Νορντ Στριμ 2, η οποία φαίνεται ότι υλοποιείται παρά τις αντιδράσεις για πιθανή παράκαμψη της Ουκρανίας. Πάντως η Άνγκελα Μέρκελ υποστηρίζει ότι αυτό ακριβώς θα πρέπει να αποφευχθεί. “Κατα την άποψή μου, και με τον Νορντ Στριμ 2, η Ουκρανία θα πρέπει να αναλάβει ρόλο σε μία τράνζιτ τροφοδοσία φυσικού αερίου προς την Ευρώπη”, ανέφερε. Ο ίδιος ο Βλάντιμιρ Πούτιν δεν απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο, για να προσθέσει ωστόσο ότι “θα πρέπει να συμφέρει” με οικονομικούς όρους.

Στενές εμπορικές σχέσεις

Ούτως η άλλως η Γερμανία παραμένει ένας από τους πιο στενούς εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας. Το επεσήμανε και ο ίδιος ο Πούτιν, χωρίς καν να αναφερθεί ευθέως στο ζήτημα των κυρώσεων λόγω Κριμαίας. Μόνο το 2017, υπενθύμισε, οι γερμανικές επενδύσεις στη χώρα του έφτασαν τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία πραγματοποιούν συνολικό τζίρο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και απασχολούν 270.000 εργαζόμενους.

Facebook Comments