Έλλειμμα ύψους 3,8 δισ. ευρώ, εμφάνισε το α εξάμηνο του 2018 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ποσό αυξημένο κατά 555 εκατ. ευρώ από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2017.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών (κυρίως) και στη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων. Αντίθετα, τα ισοζύγια υπηρεσιών και δευτερογενών εισοδημάτων σημείωσαν βελτίωση.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για καύσιμα, η οποία κατά κύριο λόγο οφείλεται στην αύξηση των τιμών των καυσίμων. Επιδείνωση παρουσίασε – σε μικρότερο βαθμό – και το ισοζύγιο αγαθών χωρίς καύσιμα. Όσον αφορά το ισοζύγιο αγαθών χωρίς καύσιμα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν με ρυθμό 13,7% (12,6% σε σταθερές τιμές), ο οποίος ήταν ταχύτερος από το ρυθμό αύξησης των αντίστοιχων εισαγωγών (9,3% και 9,2% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα). Ωστόσο, η αύξηση των εισαγωγών ως απόλυτο μέγεθος ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών, με αποτέλεσμα την αύξηση του ελλείμματος.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών εμφανίζεται αυξημένο κατά 415 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2018 σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2017. Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2018, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι αντίστοιχες εισπράξεις σημείωσαν άνοδο κατά 19,1% και 18,9% αντίστοιχα.

Τέλος, στα πλεονάσματα των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων σημειώθηκε μείωση και αύξηση αντίστοιχα.

Facebook Comments