Ο «πανικός» που έχει καταβάλει την κυβέρνηση για να πείσει τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων η έξοδος από τα μνημόνια αποτελεί «ορόσημο» για όλους και κυρίως τις αγορές και όχι μόνο για την ίδια έχει φτάσει στο έπακρο, έως το … Χόλυγουντ ένα πράμα. Εκτός και αν το ρεπορτάζ των αγορών στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το καλύπτει ο… Μελ Γκίμπσον!

Ο λόγος για ένα ανυπόγραφο τηλεγράφημα του ΑΠΕ που πέρασε από τις οθόνες μας την πρώτη μεταμνημονιακή μέρα της Ελλάδας η οποία ήταν γεμάτη από δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου τα οποία υπογράμμιζαν το ότι παρά την «έξοδο» τα προβλήματα παραμένουν, και αυτό έχει αποτυπωθεί ξεκάθαρα και στις κινήσεις των επενδυτών απέναντι στα ελληνικά ομόλογα και στις ελληνικές μετοχές. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων έχουν «κολλήσει» πάνω από το 4% και σε απαγορευτικά για μία νέα έκδοση επίπεδα εδώ και μήνες, με τις αναταραχές λόγω Ιταλίας και κρίσης της τουρκικής λίρας να επιδεινώνουν μία ήδη «παγιωμένη« κατάσταση που θέλει τα funds να απέχουν εδώ και μήνες από τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους, κάτι που οδήγησε σε ναυάγιο τα όποια σχέδια είχε η κυβέρνηση για έξοδο στις αγορές πριν αλλά και μετά την 20η Αυγούστου.

Στο ελληνικό Χρηματιστήριο η εικόνα είναι ακόμα χειρότερη, παρά την άνοδο στα τέλη αυτής της εβδομάδας. Η πρώτη μεταμνημονική μέρα και ειδικά τα λεπτά μετά το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα από την Ιθάκη, βρήκε τους επενδυτές να συνωστίζονται στην πόρτα της εξόδου από το Χ.Α στέλνοντας τον τραπεζικό δείκτη αλλά και τον γενικό δείκτη σε χαμηλά έτους, με τον δεύτερο να έχει χάσει πάνω από 20% από τα υψηλά τριών ετών που είχε φτάσει τον Φεβρουάριο.

Επιστρέφοντας στο ΑΠΕ… Πώς μπορούσε λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση να «απαντήσει» σε όλα αυτά τα δημοσιεύματα αλλά και τα γεγονότα τα οποία δείχνουν ξεκάθαρα πως οι αγορές δεν «αγοράσαν» το success story της εξόδου. Με… Οσκαρική ερμηνεία, με τι άλλο! Και πηγή τον…. Μελ Γκίμπσον.

«Σαν σκηνή από το Braveheart, που οι πολεμιστές κρατούν την υπομονή και τη δίψα τους για επίθεση στο πεδίο της μάχης μέχρι ο εχθρός να φθάσει πολύ κοντά τους, μοιάζουν οι διεθνείς επενδυτές, κολλημένοι στα monitors των χρηματιστηρίων όπου ετοιμάζουν με προσοχή τις επενδυτικές επιλογές για το Σεπτέμβριο. Και μέσα σε όλα αυτά, η Ελλάδα διαμορφώνει τις απαραίτητες συνθήκες, ώστε να γίνει ένας πιθανός επενδυτικό στόχος στο πεδίο των μαχών».

Έτσι ξεκινά το τηλεγράφημα-απάντηση του ΑΠΕ σε όλους τους «κακούς» εκεί έξω, αποστομώνοντας τους πάντες. Αφού έσκασαν όλοι στα γέλια. Φυσικά στην συνέχεια έχει δηλώσεις «κορυφαίων αναλυτών που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους» και οι οποίοι υποστηρίζουν το αφήγημα της ελληνικής κυβέρνησης για το πόσο  μεγάλη ευκαιρία είναι τα ελληνικά  assets και με πόση δίψα και μανία περιμένουν οι επενδυτές να πέσουν να τα αγοράσουν. Περνάνε ακόμα και μηνύματα τα οποία μόνο στο Μαξίμου ταιριάζουν: «Αυτό που ίσως για κάποιους μοιάζει παροχολογία άλλοι ενδέχεται να το θεωρήσουν αναπτυξιακό πρόγραμμα». Κοίτα να δεις οι… κορυφαίοι αναλυτές! «Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα επιτόκια των δικών μας ομολόγων υποχωρούν», σημειώνει το τηλεγράφημα, ξεχνώντας να αναφέρει το ξύλο που έχουν φάει εδώ και μήνες. «Ίσως οι εξελίξεις αυτές να αποτελούν μια άλλη και πιο αισιόδοξη οπτική για το πώς είδαν οι αγορές το διάγγελμα του πρωθυπουργού σε ότι αφορά την έξοδο από τα μνημόνια», προσθέτει ο… κορυφαίος αναλυτής. Ενώ όλοι είδαμε ξεκάθαρα πως απάντησαν οι επενδυτές στο διάγγελμα του πρωθυπουργού. Στέλνοντας το Χ.Α στα χαμηλότερα επίπεδα του 2018!

Εμένα μου επιτρέπεται να γελάσω καθώς εγώ όντως μιλάω με «κορυφαίου» αναλυτές με ονοματεπώνυμο οι οποίοι δεν ντρέπονται να δουν το όνομά τους δημοσιευμένο:

Η Κάθριν Μιούελμπρονερ, πρώτη αντιπρόεδρος της Moody’s Investors Service, εξηγεί το ότι η Ελλάδα μετά την έξοδο κάθε άλλο παρά λυμένα έχει τα προβλήματά της και αντιμετωπίζει κινδύνους: «η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να διατηρηθεί μια συνετή δημοσιονομική πολιτική για πολλά χρόνια, η οποία απαιτείται προκειμένου να διατηρηθεί η στήριξη από τους Ευρωπαίους πιστωτές της. Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να επιτύχουν πολύ δύσκολους στόχους για τη μείωση των υψηλών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους κατά τα προσεχή έτη. Τέλος, η χώρα πρέπει να βρει πηγές για σταθερή και ισχυρότερη ανάπτυξη από ό,τι στο παρελθόν – μακροπρόθεσμα, οι δημοσιονομικοί στόχοι θα είναι εφικτοί μόνο εάν η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί με ταχύτερους ρυθμούς από εκείνους που προβλέπονται σήμερα». Το ελληνικό χρέος είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως, όπως τονίζει η κ. Μιούελμπρονερ, ενώ η προσέλκυση επενδύσεων είναι κρίσιμη για την επίτευξη διατηρήσιμης ανάπτυξης στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης που βγήκαν από την ύφεση και την κρίση, οι επενδυτικές επιδόσεις της Ελλάδας είναι πολύ πιο αδύναμες.

«Χωρίς το waiver, αμφιβάλλω ότι οι επενδυτές θα συρρέουν για να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, ακόμη και με την ύπαρξη του cash buffer», υπογραμμίζει ο Τζιανλούκα Ζίγκλιο, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς σταθερού εισοδήματος στην Roubini Economics. «Λόγω του μεγάλου cash buffer, η Ελλάδα δεν είναι πραγματικά σε βιασύνη να εκδώσει, αλλά για να το κάνει αυτό θα πρέπει να καθησυχάσει τους πιστωτές της καθώς και τις αγορές, καθώς τα τελευταία στοιχεία του προϋπολογισμού δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά», τονίζει.

Το… κουτόχορτο λοιπόν του ΑΠΕ, μόνο γέλια μας προκαλεί. Και το γεγονός ότι ολα αυτά τα… πανηγυρικά είναι ανυπόγραφα σημαίνει τα εξής: είτε ο συντάκτης προφανώς ντρέπεται να το υπογράψει γιατί είναι κείμενο «γραμμής», είτε δεν υπάρχει καν συντάκτης του ΑΠΕ αλλά είναι ένα έτοιμο, μαγειρεμένο κείμενο κατευθείαν από την κυβέρνηση. Να τους πούμε λοιπόν πως το παραμυθάκι το διάβασαν και οι ξένοι και γελάνε ακόμη…

Facebook Comments