O Σεπτέμβριος θεωρείται η «πρωτοχρονιά» της προπονητικής σεζόν. Τουλάχιστον για εμάς, που δουλεύουμε στο χώρο του fitness.Μιας προπονητικής σεζόν που ξεκινάει το Φθινόπωρο, για να τελειώσει τον Αύγουστο. Εδώ είμαι λοιπόν για να σας εμψυχώσω και να εγκαινιάσω την καινούργια «προπονητική» σεζόν.

Πρέπει να ξέρετε ότι ξεκινώντας να γυμνάζεστε, θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποια στάδια. Τα στάδια αυτά φυσικά τα ορίζει ο γυμναστής ή ο προπονητής σας, όχι εσείς.
Οπότε, δεν μπαίνετε στο γυμναστήριο λέγοντας «θα κάνω ό,τι ξέρω ή ότι μου αρέσει». Το ακούω συνέχεια και είναι λάθος. Σε σωστά επανδρωμένους χώρους fitness, πρέπει να σας καθοδηγεί κάποιος, ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Κι εσείς φυσικά, πρέπει να τον ακούτε κι όχι να κάνετε του κεφαλιού σας.

Ας μιλήσουμε τώρα, γενικά για τα στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι το στάδιο προσαρμογής.

Ο γυμναστής θα σας δώσει ένα πρόγραμμα (συνήθως 15θήμερο) στο οποίο περιλαμβάνονται ασκήσεις εύκολες χωρίς ιδιαίτερες πιέσεις. Στόχος είναι να προετοιμαστούν οι αρθρώσεις, οι μύες και γενικά το σώμα, στα πιο απαιτητικά προγράμματα που θα ακολουθήσουν. Στη συνέχεια και ανάλογα με κάποιες παραμέτρους όπως η μυοσκελετική σας κατάσταση, ο στόχος σας, η συνέπεια, σας βγαίνουν και τα υπόλοιπα προπονητικά σχήματα.

Στο personal trαining βέβαια, που ο γυμναστής ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με εσάς, η προετοιμασία γίνεται πιο ολοκληρωμένα.Γι αυτό και κάποιος που δεν έχει γυμναστεί ποτέ στη ζωή του, είναι καλύτερα να κάνει έστω και λίγα ιδιαιτερα μαθήματα στην αρχή.Συνήθως τα προγράμματα γίνονται δυσκολότερα στα μέσα της σεζόν, δηλαδή λίγο μετά τα Χριστούγεννα. Φτάνοντας στο τέλος της σεζόν (μέσα καλοκαιριού περίπου) ξαναχαλαρώνουν λίγο. Δύο εβδομάδες ξεκούραση και αποχή από τη γυμναστική μέσα στο διάστημα αυτό είναι απαραίτητες, για να μπορέσει το σώμα να ξαναμπεί δυνατό και υγιές στην καινούργια προπονητική σεζόν.

Όπως βλέπετε λοιπόν, η γυμναστική δεν είναι ή μάλλον δεν θα έπρεπε να είναι, κάτι που σταματάμε-ξεκινάμε-παραμελούμε, όποτε μας καπνίσει. Είναι μία διαδικασία που για να έχει αποτέλεσμα, θα πρέπει καταρχάς να παρακολουθείται από τους ειδικούς και εν συνεχεία να γνωρίζει συνέπεια και αφοσίωση. Τότε και μόνο τότε, θα δείτε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Και κάτι τελευταίο. Μην κάνετε αυτό που σας αρέσει ή αυτό που σας βολεύει. Πολλές φορές το επιθυμητό αποτέλεσμα απαιτεί άλλου τύπου προπονήσεις, από αυτές που εσείς επιλέγετε. Μάθετε να ακούτε εκείνους που ξέρουν κάτι περισσότερο από εσάς.
Καλή αρχή!

Facebook Comments