Η σημαντική επιδείνωση του κλίματος στις αναδυόμενες αγορές, σε συνδυασμό με την ακόμη εύθραυστη εικόνα της Ελλάδας παρά την έξοδο από το έπος των προγραμμάτων διάσωσης, καθώς και την παροχολογία από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, οδηγεί τους επενδυτές σε φυγή από τους ελληνικούς τίτλους.

Χθες οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν σε υψηλά τριών μηνών, το Χρηματιστήριο έκλεισε κάτω από τις 700 μονάδες και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2017, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2017, με τις μετοχές των συστημικών τραπεζών να σημειώνουν sell-off έως 6,7%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το γεγονός ότι η ελληνική αγορά ομόλογων και αυτή των μετοχών παραμένουν ρηχές τις κάνει ευάλωτες στα εξωτερικά σοκ και προκαλεί ακραίες κινήσεις, εντείνοντας έτσι τις πιέσεις στις τιμές των ελληνικών τίτλων. Παράλληλα, όπως προσθέτουν, ο κίνδυνος γύρω από την Ελλάδα (country risk) έχει πλέον αυξηθεί σημαντικά, στέλνοντας τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία εκτός των ραντάρ των ξένων χαρτοφυλακίων και την Ελλάδα εκτός αγορών για μήνες.

Πιο αναλυτικά, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου «σκαρφάλωσε» χθες στο 4,6% με άνοδο της τάξης του 2%, στην έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση που είναι το χειρότερο σερί από τον Νοέμβριο του 2017, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Ιουνίου, πολύ πριν από τη συμφωνία του Eurogroup για το ελληνικό χρέος. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε μία εβδομάδα το ελληνικό spread έχει αυξηθεί κατά 47 μονάδες βάσης φτάνοντας πλέον τις 420 μ.β., με τον Σεπτέμβριο να δείχνει με το «καλημέρα» τις διαθέσεις των επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα.

Σημαντική άνοδο σημείωσε και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου στο 3,615% (+1,97%), στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιουνίου, ενώ στο 4,220% από 4,0951% αυξήθηκε η απόδοση του 7ετούς, έχοντας εκτοξευθεί κατά 21% σε σύγκριση με την ημέρα της έκδοσής του τον Φεβρουάριο (3,5% επιτόκιο).

Οι εξελίξεις αυτές αποδεικνύουν περίτρανα αυτά που διαμήνυσαν τόσο ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, όσο και επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας πρόσφατα: ότι οι αγορές θα παρακολουθούν στενά την Ελλάδα, με τον κ. Κέρε να τονίζει στην «Κ» ότι ο «διάλογος» με τους επενδυτές δεν θα είναι ευκολότερος από εκείνον με τους θεσμούς.

Οπως εξηγεί στην «Κ» διαχειριστής κεφαλαίων βρετανικού fund, τα ελληνικά assets και ειδικά τα ομόλογα βρίσκονται αντιμέτωπα με ένα πολύ κακό κλίμα στις ξένες αναδυόμενες αγορές (τόσο στα ομόλογα όσο και στα νομίσματα), όπου η κρίση αρχίζει και λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις ξεφεύγοντας από τα στενά πλαίσια των δύο πιο αδύναμων χωρών (Τουρκία, Αργεντινή). Σε αυτό το περιβάλλον, δεν είναι σπάνιο να πραγματοποιούνται αδιάκριτες πωλήσεις, ασχέτως θεμελιωδών – αν και φυσικά η Ελλάδα εξακολουθεί και θεωρείται αδύναμη και εύθραυστη.

Κερασάκι στην τούρτα, η επικείμενη παροχολογία, η οποία σίγουρα κάθε άλλο παρά βοηθάει στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης.

Χαμηλή ανάπτυξη

Σύμφωνα με τους αναλυτές, εκτός από την επιδείνωση «έξω», υπάρχουν και τα εσωτερικά θέματα, όπως ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ο οποίος είναι χαμηλός (κάτω του 2%) για το β΄ τρίμηνο με τις επενδύσεις να μειώνονται, καθώς και το μεγάλο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών, με τους διεθνείς αναλυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στον κλάδο μετά τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments