Αλλάζει εκ βάθρων την πολιτική της η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη φορολογία των επιχειρήσεων. Αν και με βάση τα ψηφισθέντα θα έπρεπε ο φορολογικός συντελεστής να μειωθεί εφάπαξ από το 29% στο 26% το 2019, ωστόσο, με όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός το 2019, ο συντελεστής θα μειωθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα και συγκεκριμένα θα διαμορφωθεί στο 28%.

Ο κ. Τσίπρας αλλάζει τη δομή των μειώσεων και μάλιστα σε ψηφισμένα μέτρα. Συγκεκριμένα, ως αντίμετρο στις μειώσεις των συντάξεων το 2019 είχε αποφασιστεί, μεταξύ άλλων, η μείωση κατά 3 μονάδες του φορολογικού συντελεστή των νομικών προσώπων. Η απόφαση αυτή αποτελεί παρελθόν, καθώς ο πρωθυπουργός αποφάσισε ο φόρος στις επιχειρήσεις να μειωθεί κατά 4 μονάδες αλλά σε βάθος τετραετίας, δηλαδή μία μονάδα κάθε χρόνο.

Τη μείωση του ΦΠΑ εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ. Όπως είπε από 1/1/21 προχωράμε στην αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%. Σημειώνεται ότι η μείωση των συντελεστών θα πρέπει να περάσει από τους θεσμούς.

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Ιούνιο ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την αναστολή των αυξήσεων στον ΦΠΑ στα πέντε νησιά με τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές.

Η κίνηση αυτή εξόργισε τους Ευρωπαίους εταίρους, κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ, και αφού προηγουμένως ο κ. Τσακαλώτος δεσμεύθηκε να αναπληρώσει τα έσοδα από άλλη πληγή. Μάλιστα το θέμα είχε συζητηθεί εκτενώς στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Facebook Comments