Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία θα ψηφίσει εναντίον οποιασδήποτε συμφωνίας για το Brexit επιτευχθεί από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και ελλείψει μιας βιώσιμης εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση η κ. Μέι θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία πριν από τα Χριστούγεννα, δήλωσε υψηλόβαθμη βουλευτής των Εργατικών στους «Financial Times».

Ο Έμιλι Θόρνμπερι, η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών, δήλωσε στους FT πως μια λειτουργική συμφωνία «απλώς δεν πρόκειται να υπάρξει» υπό την κ. Μέι.

Τόνισε πως θα χρειαστεί να γίνουν εκλογές μέσα σε μερικούς μήνες στην περίπτωση που η πρωθυπουργός ηττηθεί σε κρίσιμη ψηφοφορία για οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit.

«Ακόμη και αν [οι Συντηρητικοί] στραφούν σε εμάς τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο λέγοντας ‘πρέπει να εγκρίνετε αυτό το έγγραφο γιατί διαφορετικά δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία’, εμείς δεν θα το κάνουμε», διευκρίνισε.

Η κ. Θόρνμπερι σημείωσε ότι η πρόταση Μέι, το λεγόμενο «Σχέδιο του Τσέκερς», που προβλέπει τη διατήρηση στενών δεσμών με την ΕΕ όσον αφορά το εμπόριο αγαθών και γεωργικών προϊόντων όχι όμως των υπηρεσιών, «δεν έχει νόημα».

Λονδίνο και Βρυξέλλες ελπίζουν ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τον Οκτώβριο ή το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου, δηλαδή λίγους μήνες πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, στις 29 Μαρτίου 2019.

Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο, όπου η κυβέρνηση της Μέι έχει ισχνή πλειοψηφία, καθώς και από τα κοινοβούλια των 27 άλλων χωρών της ΕΕ και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

την περίπτωση που απορριφθεί, δεν είναι σαφές τι θα ακολουθήσει, όμως και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται ήδη σε τεχνικό επίπεδο για την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Facebook Comments