Ήμουν 16 εκείνη τη νύχτα που οι Χρυσαυγίτες βγήκαν στο φως, εκείνη τη νύχτα που όλοι ανεξαιρέτως έμαθαν ποια είναι η Χρυσή Αυγή, εκείνη τη νύχτα που οι δικαιολογίες τέλειωσαν. Το σπίτι μου στα Μανιάτικα του Πειραιά από το τόπο του εγκλήματος στο Κερατσίνι είναι ένα τσιγάρο δρόμος. Θυμάμαι την ένταση που είχα αντιληφθεί στην περιοχή και το έκτακτο του Mega λίγο μετά. Θυμάμαι και κάποιους να προσπαθούν να μας πουν ότι τον μαχαίρωσαν για την… μπάλα. Θυμάμαι και κάποιους που ντράπηκαν για την ψήφο τους. Δυστυχώς, θυμάμαι και κάποιους άλλους που είπαν “καλά του έκαναν”.

Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.

Σήμερα είναι ημέρα μνήμης. 5 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. 5 χρόνια που ο Παύλος έγινε η βιτρίνα του τέρατος και το αποκάλυψε. 5 χρόνια που έγινε σημαία μας και σύμβολο κατά του νεοναζισμού. Από πριν, όμως, η δράση των Χρυσαυγιτών ήταν από πριν λίγο-πολύ γνωστή: Επιθέσεις σε μετανάστες, πολιτικούς αντιπάλους, απόπειρες δολοφονίας μεταναστών, δολοφονία μετανάστη. Έλληνα όμως δεν είχε σκοτώσει. Το ποτήρι ξεχείλισε όταν χύθηκε αίμα “ελληνικό”, το αίμα του Παύλου Φύσσα. Και το αίμα αυτό δεν ξεπλένει και δεν ξεπλένεται. 

Το χρονικό της δολοφονίας

Ο 34χρονος Παύλος Φύσσας ή αλλιώς Killah P, γνωστός για την αντιφασιστική του δράση,  μουσικός και γιος εργάτη στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος παρακολουθούσε ποδοσφαιρικό αγώνα σε καφετέρια του Κερατσινίου. Εντός της καφετέριας βρισκόταν και μία παρέα Χρυσαυγιτών με τον υπεύθυνο ασφαλείας της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας της ΧΑ Ιωάννη Άγγο βάσει της απολογίας του να ενημερώνει τον ανώτερό του Καζαντζόγλου, υπεύθυνο πολιτικής δράσης της τοπικής οργάνωσης, για την παρουσία του Π. Φύσσα. Βάσει του πυρηνάρχη Νίκαιας Γιώργου Πατέλη ο Καζαντζόγλου του τηλεφώνησε αμέσως μετά. Σύμφωνα με τον πυρηνάρχη Νίκαιας της ΧΑ, Γιώργο Πατέλη, ο Καζαντζόγλου του τηλεφώνησε λίγο πιο μετά. Στις 23:30 ο Πατέλης έστειλε μέσω υπολογιστή σε κινητά τηλέφωνα μελών της ΧΑ από τη Νίκαια το γραπτό μήνυμα: «Όλοι τώρα τοπική. Όσοι είσαστε κοντά. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς. Τώρα».

Η Ελληνική Αστυνομία την επομένη της δολοφονίας εξέδωσε ανακοίνωση η οποία έλεγε: Στις 23:57:42 δέχθηκε κλήση ότι μια ομάδα 50 ατόμων με ρόπαλα είχε συγκεντρωθεί στη συμβολή των οδών Ιφιγένειας και της λεωφόρου Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι και κατευθυνόταν σε κατάστημα-καφετέρια με την επωνυμία Κοράλι. Στις 23:59:19 ανατέθηκε σε μια ομάδα 8 αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ να μεταβούν στο σημείο. Οι αστυνομικοί μετέβησαν στη καφετέρια, έξω από την οποία βρισκόταν πλήθος 30 ατόμων. Ο επικεφαλής της ομάδας ΔΙΑΣ έστειλε σήματα στα κεντρικά της αστυνομίας ότι στο σημείο βρίσκονταν «γύρω στα 20 άτομα της Χρυσής Αυγής» που τους είπαν πως «είχαν μια διαμάχη με κάτι άτομα του γνωστού χώρου» και ότι οι αστυνομικοί προσπαθούσαν «να κατευνάσουν τα πνεύματα» και έπειτα ότι διέκρινε ότι «υπάρχουν και κάτι σιδερομπουνιές και κάτι ρόπαλα». Σε επόμενο σήμα είπε ότι έβλεπαν άτομα της ΧΑ να «κυνηγάνε έτερα άτομα επί της Τσαλδάρη (…) για να τους πιάσουν».

Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.

Μετά τη δολοφονία κάποια από τα άτομα της Χρυσής Αυγής άρχισαν να τρέχουν προς την οδό Παναγή Τσαλδάρη, όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 60 άτομα. Εκεί η αστυνομία βρήκε τον Φύσσα αιμόφυρτο και μαχαιρωμένο στο στήθος. Όσο είχε τις αισθήσεις του υπέδειξε τον Ρουπακιά ως το δράστη της επίθεσης, τον οποίο και συνέλαβαν. Το μαχαίρι της επίθεσης βρέθηκε πλησίον του αυτοκινήτου του. Όπως προέκυψε από την προανάκριση, ο δράστης δε βρισκόταν αρχικά στο κατάστημα. Στο κινητό τηλέφωνο του Καζαντζόγλου που βρέθηκε στο αυτοκίνητο του Ρουπακιά και κατασχέθηκε υπήρχε το μήνυμα του Πατέλη.

Ο Παύλος Φύσσας μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του και απετέλεσε την ώρα μηδέν για τη Χρυσή Αυγή. Ο Ρουπακιάς μετά την δολοφονία του Φύσσα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γιώργο Πατέλλη, ο οποίος στη συνέχεια επικοινώνησε με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγό. Μετά τη δολοφονία, ο επίσης βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς φέρεται να είναι εκείνος που έδωσε εντολή να κινητοποιηθούν τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής στην περιοχή. Με βάση αρχεία των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, μετά τη δολοφονία υπήρξε συχνή τηλεφωνική επικοινωνία και με τον αρχηγό του κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκο. Ο ίδιος δήλωσε στην απολογία του ότι κοιμόταν… Ωστόσο, το 2015 ανέλαβε δημοσίως και προεκλογικώς την πολιτική ευθύνη της δολοφονίας του Παυλού Φύσσα.

5 χρόνια μετά

Από εκείνη την τραγική νύχτα κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ξέρει. Κανείς. Πλέον όποιος ψηφίζει Χρυσή Αυγή δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι είναι ούτε μπερδεμένος, ούτε αγανακτισμένος, ούτε πατριώτης, είναι ξεκάθαρα συνεργός σε δολοφονία, είναι δολοφόνος. Η δική της Χρυσής Αυγής εκκρεμεί έως και σήμερα. Η ελληνική δικαιοσύνη καλείται σε αυτή την πολύκροτη δίκη να αποφασίσει αν το τρίτο κόμμα εντός του κοινοβουλίου είναι πολιτικό κόμμα ή τελικά αποτελεί μία εγκληματική οργάνωση που λειτουργεί με την επίφαση πολιτικού δημοκρατικού κόμματος. Η απόφασή της θα είναι καθοριστική. 

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και κοντινό πλάνο

Ιδιαίτερη μνεία οφείλει να γίνει στη μάνα του Παύλου Φύσσα, σε μία γυναίκα σύμβολο στην οποία υποκλίνομαι. Η στάση της είναι υποδειγματική. Πάντα παρούσα και πάντα αξιοπρεπής ακόμη και σε αήθεις επιθέσεις. Όταν ένα παιδί χάνει τους γονείς του λέγεται ορφανό, οταν μια μάνα χάνει το παιδί της δεν υπάρχουν λέξεις. Κι όμως η Μάγδα Φύσσα διακρίνεται από συνέπεια, αφοσίωση και μαχητικότητα. Σε κάθε δίκη παλεύει με το τέρας και το κερδίζει μόνη της. 

Και όχι, πια δεν φοβόμαστε. Σιγά μη κλάψουμε, σιγά μην φοβηθούμε. Πλέον ξέρουμε. Και θα παλέψουμε το τέρας στα ίσα. Το μόνο λάθος είναι ότι ο Παύλος βρίσκεται τώρα στο νεκροταφείο Σχιστού, ο Ρουπακιάς σπίτι του και η Χρυσή Αυγή τρίτο κόμμα στη Βουλή.

Facebook Comments