Διευρύνθηκε την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στα 2,2 δισεκ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 524 εκατ. ευρώ από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2017.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών και δευτερευόντως στη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων. Αντίθετα, το ισοζύγιο υπηρεσιών εμφάνισε σημαντική βελτίωση, η οποία, μαζί με τη βελτίωση του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων, αντιστάθμισε μερικώς την προαναφερθείσα επιδείνωση.

Πάντως, τον Ιούλιο του 2018, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε πλεόνασμα 1,6 δισ. ευρώ, χωρίς αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με εκείνο του ίδιου μήνα του 2017. Το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών κατέγραψε πλεόνασμα μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του 2017, αφού η σημαντική άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών ήταν μεγαλύτερη από την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών. Η βελτίωση όμως αυτή αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την επιδείνωση του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων. 

Facebook Comments