Η απόφαση της Moody΄s να μην αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας, όπως περίμεναν εναγωνίως στο υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση, «γκρέμισε» το Χρηματιστήριο Αθηνών και πιστοποίησε και στους πλέον αισιόδοξους ότι η κατάσταση στην οικονομία είναι πολύ ευάλωτη κι εύθραυστη κι ότι η δυνατότητα του ελληνικού κράτους να βγει στις αγορές, παραμένει όνειρο θερινής νυκτός. Το δυστύχημα είναι ότι οι κυβερνώντες ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, λόγω απειρίας, ανωριμότητας, ανικανότητας η κι άγνοιας, συνήθως κάνουν την επιθυμία τους πραγματικότητα κι αρνούνται να δουν την αλήθεια. Η κατάσταση για την χώρα μας είναι εξαιρετικά δύσκολη και το χειρότερο είναι ότι στην κυβέρνηση αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν τα πράγματα με τη δέουσα σοβαρότητα κι υπευθυνότητα. Το μόνο, που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα κοροϊδέψουν για μια ακόμα φορά τους Ελληνες, για να συγκρατήσουν ένα υψηλό εκλογικό ποσοστό, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα παραδώσουν στην επόμενη κυβέρνηση «καμένη γη».

Χαρακτηριστικός είναι ο ανεύθυνος κι άκρως κουτοπόνηρος τρόπος με τον οποίον προσεγγίζουν το θέμα των περικοπών στις συντάξεις από 1-1-19, που έχει αναχθεί στο μείζον ζήτημα εσωτερικής πολιτικής και θα καθορίσει καταλυτικά την πορεία προς τις εκλογές. Οι Συριζαίοι, ακόμα κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός προεξοφλούσαν την συμφωνία των ευρωπαίων στη μη περικοπή της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς». Αυτό όμως δεν είναι διόλου βέβαιο. Κι η οριστική απόφαση φαίνεται ότι θα ληφθεί λίγες μέρες πριν από το τέλος του έτους, στις 3 Δεκεμβρίου στο Eurogroup.

Ακούγονται και λέγονται πολλά ψέματα σχετικά με την περιβόητη «προσωπική διαφορά», η οποία παρεμπιπτόντως έχει ήδη περικοπεί για τις συντάξεις χηρείας.

Αρχικά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η «προσωπική διαφορά» είναι ένα κομπογιαννίτικο τέχνασμα, που εφηύραν οι κυβερνώντες για να μην φανεί αμέσως η περικοπή στις περισσότερες συντάξεις, που έγινε με τον διαβόητο νόμο Κατρούγκαλου. Οσο ισχύει ο νόμος αυτός, οι συντάξεις μοιραία θα περικοπούν, τώρα η αργότερα. Γιατί περίπου 1,6 εκατ συντάξεις έχουν ήδη, με τον επανυπολογισμό που έχει γίνει, περικοπεί, έστω κι αν αυτό δεν έχει φανεί στις αποδοχές, που παίρνουν λόγω της κομπίνας με την «προσωπική διαφορά», που φυσικά είναι άδικη για όσους συνταξιούχους βγήκαν η θα βγουν στην σύνταξη, μετά το Μάϊο 2016.

Η κουτοπονηριά με την «προσωπική διαφορά» είναι βέβαιο ότι αργά η γρήγορα θα σταματούσε. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα ήθελε αυτό να συμβεί μετά τις εκλογές. Όμως μετά την παρέμβαση του ΔΝΤ, υποχρεώθηκε να ψηφίσει νόμο, που την εφαρμόζει από 1-1-19. Ο μόνος τρόπος να μην συμβεί αυτό, είναι να της κάνουν το χατήρι οι Ευρωπαίοι και να της δώσουν ένα τράτο χρόνο για εκλογικούς και μόνον λόγους. Αυτό δεν είναι στη νοοτροπία τους, χωρίς βέβαια να αποκλείεται. Αν όμως δεν της δώσουν, τότε η επιλογή, που θα έχει η κυβέρνηση θα είναι να προχωρήσει σε μια πολύ επικίνδυνη απόφαση. Να μην περικόψει την «προσωπική διαφορά», με μονομερή απόφαση, που όμως θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και το πιθανότερο είναι ότι θα ρίξει πολύ πίσω όλη την μεταρρυθμιστική προσπάθεια των τελευταίων οκτώ ετών ενώ θα οδηγήσει σε κατακόρυφη άνοδο τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, καθιστώντας τον δανεισμό από τις αγορές αδύνατον.

Είναι ικανή η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να κάνει κάτι τέτοιο, αδιαφορώντας για τις συνέπειες; Πολύ φοβάμαι ότι είναι. Και θα προσφύγει στις εκλογές, μεταθέτοντας το πρόβλημα για την επόμενη κυβέρνηση του Κυριάκου και της ΝΔ. Όμως αυτό υπάρχει ο κίνδυνος να φέρει πολύ πίσω την ελληνική οικονομία. Στις εποχές του 2010, όταν η Ελλάδα δεν μπορούσε να δανειστεί λόγω υψηλών επιτοκίων και αναγκάστηκε να καταφύγει στα μνημόνια και το ΔΝΤ. Αλλά αυτό είτε δεν το καταλαβαίνουν στο Μαξίμου είτε αδιαφορούν είτε ενδεχομένως και να το επιδιώκουν. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί για την Ελλάδα. Κι μια ενδεχόμενη διεθνής κρίση θα την φέρει και πάλι αντιμέτωπη με μια νέα βαθιά ύφεση. Αντί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δυσκολίες, η πόλωση κι ο διχασμός, που καλλιεργούνται πολιτικά, μας φέρνουν μπροστά σε μια νέα δυσχερή κατάσταση. Ας ελπίσουμε ότι θα αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά.

Facebook Comments