Τρεις μήνες περίπου από τον Ιούνιο, οπότε συμφώνησε με το ΔΝΤ δάνειο 50 δισ. δολαρίων, η Αργεντινή εξασφάλισε αύξηση του ποσού που θα της χορηγηθεί κατά 7 δισ. δολάρια. Το δάνειο συνολικού ύψους 57 δισ. δολαρίων που θα της χορηγήσει το ΔΝΤ θα είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία του, ενώ θα εκταμιευθεί πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι συνήθως συμβαίνει. Θα συνοδεύεται, όμως, και από σκληρή λιτότητα, καθώς προβλέπει ότι η χώρα θα μηδενίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα το 2019.

 Το ΔΝΤ θέτει, άλλωστε, όρο στο Μπουένος Αϊρες να περιορίσει τις παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος σε περιπτώσεις ακραίων πιέσεων στο νόμισμα. Η διακύμανση του πέσο καθορίζεται από 34 έως 44 πέσος προς ένα δολάριο, και η κεντρική τράπεζα θα μπορεί να παρέμβει μόνον όταν υποχωρεί κάτω από τα 44 πέσος προς ένα δολάριο. Τότε και μόνον τότε θα μπορεί να δαπανά 150 εκατ. δολάρια την ημέρα για την αγορά πέσος.

Από το δάνειο που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο έχουν ήδη χορηγηθεί στο Μπουένος Αϊρες 15 δισ. δολάρια, και θα χορηγηθούν άλλα 35 δισ. δολάρια έως τα τέλη του 2019. Το Μπουένος Αϊρες αναγκάστηκε, όμως, να ζητήσει αύξηση του ποσού του δανείου έπειτα από μια βαθύτατη νομισματική κρίση. Από την αρχή του έτους, το πέσο έχει χάσει το 50% της αξίας του. Σήμερα κυμαίνεται περίπου στα 39 πέσος προς ένα δολάριο.

Για να στηρίξει το νόμισμα η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια στο 60%, ενώ στο διάστημα από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο δαπάνησε περίπου 16 δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά διαθέσιμά της. Δεν κατόρθωσε, ωστόσο, να ανακόψει την πτώση του πέσο και τη συνεπακόλουθη εκτίναξη του πληθωρισμού, που έχει φθάσει στο 30%. Αιτία των ακραίων πιέσεων στο νόμισμα στάθηκε η δυσπιστία των επενδυτών για τη δυνατότητα της χώρας να αποπληρώσει το χρέος της.

Facebook Comments