Νέα κακά μαντάτα έρχονται για την ελληνική κυβέρνηση τόσο από τον δρόμο της ρήξης με τους θεσμούς (γνωστό στον ΣΥΡΙΖΑ του πρόσφατου παρελθόντος) που επέλεξε η Ρώμη, όσο και από την προειδοποίηση αντί για αναβάθμιση, από τη Moody’s.

Η νέα αναταραχή που ακούει στο όνομα Ιταλία, μετά την συμφωνία της ιταλικής κυβέρνησης για το προσχέδιο του προϋπολογισμού και η οποία ανέδειξε μεγάλο νικητή το λαϊκιστικό Κίνημα των 5 Αστέρων και μεγάλο χαμένο των υπουργό των Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία, ο οποίος αποδείχθηκε πως δεν έχει την εξουσία και την επιρροή που πίστευαν οι αγορές, μεταδόθηκε με μεγάλη ταχύτητα στην Ελλάδα, προκαλώντας ισχυρό σφυροκόπημα στις ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα. Αυτό απλά υπενθυμίζει στην ελληνική κυβέρνηση πως οι αγορές παρακολουθούν στενά την Ελλάδα και αποδεικνύονται πιο αυστηρές από τους πιστωτές, καθώς και πως η χώρα μπορεί να βγήκε από τα μνημόνια, η έξοδος όμως δεν είναι τόσο… καθαρή ώστε να πείσει τους επενδυτές. Οι οποίοι εξακολουθούν να θεωρούν ότι τα ελληνικά assets παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτα και ενέχουν ακόμη σημαντικό κίνδυνο. Και όλα αυτά την στιγμή που τις αγορές της υπόλοιπης ευρωπεριφέρειας και αυτές των χωρών που βρέθηκαν σε πρόγραμμα διάσωσης, δεν φαίνεται να τις ακουμπούν τα προβλήματα της Ιταλίας. Τα ισπανικά ομόλογα σημείωσαν μικρή πτώση ενώ τα πορτογαλικά σημείωσαν μάλιστα βελτίωση, ενώ η Κύπρος απολαμβάνει ήδη το QE της ΕΚΤ που σνόμπαρε η δική μας κυβέρνηση.

Αν οι φόβοι των αναλυτών υλοποιηθούν και τα πράγματα στην Ιταλία πάνε προς το χειρότερο οδηγώντας μάλιστα σε υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης το επόμενο διάστημα και την ιταλική οικονομία σε κρίση, τότε μυρίζει… μπουρλότο για την Ελλάδα. Θυμίζουμε πως το ξέσπασμα της πολιτικής κρίσης της Ιταλίας τον Μάιο έφερε τέτοιο πλήγμα στην Ελλάδα που η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναβάλλει (και να… καταχωνιάσει) τα σχέδιά της για νέα έξοδο στις αγορές, την οποία δεν κατάφερε ποτέ. Οι νέες εξελίξεις στην μεγαλύτερη οικονομία της ευρωπεριφέρειας δείχνουν πως η Ελλάδα οδηγείται σταθερά προς τον πλήρη αποκλεισμό της από τις αγορές για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει να ροκανίζει το μαξιλάρι ρευστότητας. Αυτό κάθε άλλο παρά θετικό είναι για τις αγορές αφού ουσιαστικά αποδεικνύει ότι η χώρα μας έχει βγει στο… άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, και τίποτα δεν υποδηλώνει ότι είναι έτοιμη να πατήσει στα πόδια της. Αυτό αρκεί για να την κατασπαράξουν και πάλι τα γεράκια των αγορών. Γεγονός που θα πέσει στις πλάτες της επόμενης κυβέρνησης.

Ακόμα και πριν τον νέο ιταλικό «σεισμό» τα νερά είχαν ήδη αρχίσει να θολώνουν επικίνδυνα για την Ελλάδα, εμποδίζοντας την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να κεφαλαιοποιήσει το αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια. Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αντί για την αναβάθμιση που περίμενε η αγορά έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση, σε μια στιγμή που η ίδια καταβάλλει προσπάθειες να μην προχωρήσει στις μειώσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς τόσο για τις συντάξεις όσο και για το αφορολόγητο. «Εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της και ανατρέψει μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και έχουν ψηφισθεί, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πιέσεις για την αξιολόγηση», τόνισε χαρακτηριστικά σε ανάλυσή της. Επίσης, στους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε υποβάθμιση συμπεριλαμβάνονται οι ενδεχόμενες εντάσεις με τους πιστωτές για άλλους λόγους. Αυτό, όπως τονίζει, θα έθετε σε κίνδυνο τη στήριξη της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα. Παράλληλα επεσήμανε πως η μείωση του εξαιρετικά υψηλού χρέους, η οποία απαιτεί τη συμμόρφωση με πολύ αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους για πολλά χρόνια, η επιμονή στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, καθώς και ένα πολύ αδύναμο τραπεζικό σύστημα με ακόμη πολύ υψηλά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, αποτελούν τεράστιες προκλήσεις για τη χώρα παρά την έξοδο από τα προγράμματα.

Την ίδια στιγμή, το οικονομικό κλίμα καταρρέει καταγράφοντας ελεύθερη πτώση τον Σεπτέμβριο, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί στις 101,3 μονάδες, επιστρέφοντας σε επίπεδα Δεκεμβρίου 2017, έναντι 105,2 μονάδων τον Αύγουστο και 105,3 μονάδων τον Ιούλιο. Λίγες ώρες πριν την δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων, ο Αλέξης Τσίπρας σε επαφές που είχε με επενδυτές στην Νέα Υόρκη, έλεγε πως «προτεραιότητά μας είναι η δημιουργίαφιλοεπενδυτικού κλίματος για την προσέλκυση σημαντικών παραγωγικών επενδύσεων» καλώντας τις αμερικάνικες τράπεζες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Χωρίς αμφιβολία, οι Αμερικανοί θα είχαν σκάσει στα γέλια από μέσα τους.

Μοναδική λοιπόν οδός και διέξοδος προεκλογικής (και εκλογικής)… σωτηρίας για την κυβέρνηση είναι η μη εφαρμογή των περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο. Μονομερώς ή με την (δύσκολη) ευλογία των δανειστών. Μυρίζει έντονα κάλπες ήδη!

Facebook Comments