Η εταιρεία Tesla Inc και ο ιδρυτής της Ιλον Μασκ συμφώνησαν να πληρώσουν έκαστος από 20 εκατομμύρια δολάρια στις οικονομικές ρυθμιστικές αρχές και ο δισεκατομμυριούχος θα παραιτηθεί από πρόεδρος της εταιρείας για τα επόμενα τρία χρόνια και παραμένει διευθύνων σύμβουλος, με βάση έναν διακανονισμό που ανακοίνωσε το Σάββατο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (SEC).

Η συμφωνία αναμένεται να προκαλέσει ανακούφιση στους επενδυτές, που ανησυχούσαν ότι μια μακρόχρονη νομική μάχη το μόνο που θα έκανε θα ήταν να έβλαπτε την εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατέθεσε την Πέμπτη μήνυση σε βάρος του 47χρονου Μασκ, κατηγορώντας τον για απάτη, αφού ανήρτησε σειρά «ψευδών ή παραπλανητικών» μηνυμάτων στο Twitter, που αφορούσαν την ενδεχόμενη αποχώρηση της εταιρείας από τη Γουόλ Στριτ.

Στα έγγραφα που κατατέθηκαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν αναφέρεται ότι ο Μασκ «γνώριζε ή αδιαφορούσε να μάθει» ότι παραπλανούσε τους επενδυτές στις 7 Αυγούστου, όταν ανέφερε στα 22 εκατομμύρια των ακολούθων του στο Twitter ότι μπορεί να απέσυρε την εταιρεία, στην τιμή των 420 δολαρίων ανά μετοχή, και ότι είχε «εξασφαλισμένη χρηματοδότηση».

Η μετοχή της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας υπέστη απώλειες μετά την μήνυση της SEC, χάνοντας κεφάλαια αξίας σχεδόν 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στον διακανονισμό η Επιτροπή υπαναχώρησε από την απαίτησή της ότι ο Μασκ, το όνομά του οποίου είναι συνώνυμο με το brand της Tesla, θα πρέπει να του απαγορευτεί να διοικεί την εταιρεία, μια ποινή που πολλοί επενδυτές εκτιμούσαν ότι θα ήταν καταστροφική.

Ούτε ο Μασκ, ούτε η εταιρεία παραδέχθηκαν ή διέψευσαν τα ευρήματα της SEC ως μέρος του διακανονισμού.

Facebook Comments