Σε τροχιά ανόδου βρίσκει η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, και ειδικά ιταλικών και ελληνικών.

Ειδικότερα, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσεράμισι ετών κινούνται οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων, μετά τις ανησυχίες που εξέφρασε εκ νέου η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πει στην Ιταλία πως ανησυχεί για τα σχέδιά της σε ό,τι αφορά το έλλειμμα των επόμενων τριών ετών, καθώς παραβιάζουν αυτό που είχε ζητήσει η ΕΕ από τη Ρώμη τον Ιούλιο, ωστόσο η Ρώμη επέμεινε πως «δεν θα υποχωρήσει» από τα σχέδιά της για τις δαπάνες.

Με τους επενδυτές να μην έχουν πειστεί ότι το σχέδιο της Ρώμης θα δώσει ουσιαστική ώθηση στην ανάπτυξη, η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου καταγράφει σήμερα άνοδο 2,5% ή εννέα μονάδων βάσης, στο 3,51%- τα υψηλότερα επίπεδα από το 2014.

Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αυξάνεται κατά 14 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 4,652%, απέχοντας παρασάγγας από το 3,8% των προηγούμενων μηνών.

Την ίδια ώρα, η απόδοση των 5ετών ομολόγων ενισχύεται κατά 11 μονάδες βάσης και ανέρχεται στο 3,645%, ενώ τα 10ετή spreads υπερβαίνουν τις 410 μονάδες βάσης, αγγίζοντας ακόμη και τις 412 μονάδες βάσης.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές εάν το κλίμα γύρω από την Ιταλία συνεχίσει να επιδεινώνεται και οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίσουν τη χώρα, τότε οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων θα συνεχίσουν να αυξάνονται με το 10ετές να εκτιμάται περίπου στο 4%, σε περίπτωση υποβάθμισης κατά μία βαθμίδα.

Αυτό σημαίνει πως οι ελληνικές αποδόσεις (με τα ελληνικά ομόλογα να παραμένουν εκτός  “επενδυτικής βαθμίδας”), θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο αφού σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να αναμένει φθηνότερο κόστος δανεισμού για την Ελλάδα από ότι για την Ιταλία.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments