Συνάντηση Καμμένου-Μάτις στο Πεντάγωνο – η δημιουργία νέας στρατιωτικής βάσης στο επίκεντρο
Τη δημιουργία μιας νέας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Κάρπαθο έθεσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος στον Αμερικανό ομόλογο του
Τη δημιουργία μιας νέας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Κάρπαθο έθεσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος στον Αμερικανό ομόλογο του
Τη δημιουργία μιας νέας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Κάρπαθο έθεσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος στον Αμερικανό ομόλογο του Τζέιμς Μάτις κατά την διάρκεια της συνάντησης τους στο Πεντάγωνο και για πρώτη φορά δημοσίως η αμερικανική πλευρά άφησε δήλωσε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Παράλληλα ο Ελληνας ΥΠΕΘΑ απαντώντας στις πρόσφατες τουρκικές απειλές για την ΑΟΖ ανακοίνωσε την πρόσκληση προς τις ΗΠΑ να συμμετάσχει στο τριμερές σχήμα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε ερώτηση για το αν το θέμα των τουρκικών απειλών για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός της κυπριακής ΑΟΖ τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση, ο Έλληνας υπουργός παρέπεμψε στην επέκταση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, σχολιάζοντας πως στέλνει από μόνη της ένα σαφές μήνυμα.
«Σας είπα ότι προχωράμε σε συνεργασία με την επέκταση της συμφωνίας της τριμερούς Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και με τις ΗΠΑ. Νομίζω ότι (από) αυτό είναι σαφές το μήνυμα», δήλωσε ο κ. Καμμένος.
Ο ΥΠΕΘΑ εξήγησε πως η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του περιφερειακού στρατηγικού σχεδιασμού των ΗΠΑ στη ΝΑ Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, χαρακτηρίζοντας τις επικείμενες διακρατικές συμφωνίες ως το «επόμενο βήμα» αυτής της πολιτικής.
«Θέλω να σας πω ότι οι ΗΠΑ πλέον με αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει χτιστεί με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό έχουν αναθέσει ουσιαστικά στην Ελλάδα τον ρόλο του κέντρου του άξονος σταθερότητας και προς τα νότια με την Κύπρο και το Ισραήλ αλλά και χώρες της Μέσης Ανατολής όπως είναι η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Λίβανος και άλλες, αλλά και προς τα βόρεια με την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, μια χώρα που δεν είναι στο ΝΑΤΟ, και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Facebook Comments