Νέα παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στην αξιωματική αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ ώστε να στηρίξει την αναθεώρηση του Συντάγματος, ενώ κορυφώνεται η μάχη στην Βουλή.

Ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, Γουές Μίτσελ, κάλεσε τον επικεφαλής του VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι να επιτρέψει στους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση για την αλλαγή του σκοπιανού Συντάγματος, «δίχως απειλές για βία, εκδίκηση ή άλλες μορφές πίεσης».

Σε επιστολή του προς τον κ. Μίτσκοσκι ο αμερικανός διπλωμάτης επισήμανε πως από την σκοπιά των Ηνωμένων Πολιτειών δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερη συμφωνία ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα πέρα από την συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε «ιστορική ευκαιρία» για το μέλλον της γειτονικής χώρας.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι σε περίπτωση «ναυαγίου» μπορεί να μεσολαβήσουν ακόμα και δεκαετίες προτού υπάρξει ανάλογο άνοιγμα. «Παρά τους ισχυρισμούς ότι υπάρχει κάποια ‘καλύτερη συμφωνία’, δεν πιστεύουμε ότι αυτό ισχύει», αναφέρει ο κ. Μίτσελ.

Ο κ. Μίτσελ εξέφρασε την απογοήτευση των ΗΠΑ όσον αφορά την αρνητική στάση του VMRO στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου και στην συνταγματική αναθεώρηση. Αυτή η ιστορική συγκυρία, προσθέτει, απαιτεί «γενναία ηγεσία».

 

Facebook Comments