Σε αδιέξοδο μετά την «έξοδο»
Σε αδιέξοδο βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση σε ότι αφορά το αφήγημα της επιστροφής στην κανονικότητα δύο μήνες μετά την έξοδο από το έπος των μνημονίων
Σε αδιέξοδο βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση σε ότι αφορά το αφήγημα της επιστροφής στην κανονικότητα δύο μήνες μετά την έξοδο από το έπος των μνημονίων
Σε αδιέξοδο βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση σε ότι αφορά το αφήγημα της επιστροφής στην κανονικότητα δύο μήνες μετά την έξοδο από το έπος των μνημονίων. Παραμένει εκτός επαφής με τις αγορές, η πορεία την ανάκαμψης της οικονομίας είναι πολύ χαμηλότερη των προσδοκιών, ενώ σαν «βόμβα» έσκασε στην αγορά η απόφαση της εταιρείας-κολοσσού Τιτάν, να μεταφέρει την έδρα της εκτός Ελλάδας, μετά από 116 χρόνια προκαλώντας έντονους προβληματισμούς για το κατά πόσον μπορεί ποτέ η Ελλάδα να γίνει πόλος έλξης επενδύσεων την στιγμή που η εικόνα του ελληνικού Χρηματιστηρίου – που σύμφωνα με ένα ρητό αποτελεί τον «καθρέπτη» της οικονομίας – είναι αυτή της απαξίωσης. Οι νέες εισαγωγές εταιρειών στο Χ.Α είναι πλέον ελάχιστες έως μηδενικές, οι μεγάλες εταιρείες επιλέγουν άλλη χρηματιστηριακή έδρα, και το delisting πέφτει βροχή (Μάρμαρα Κυριακίδη, Κορρές, Νηρέας, Σελόντα κ.α).
Παρά τα ταξίδια σε ολόκληρο τον κόσμο (Λονδίνο, Βοστώνη, Νέα Υόρκη, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ) για συναντήσεις με επενδυτές η ελληνική κυβέρνηση παραμένει εδώ και οκτώ μήνες εκτός αγορών, παρόλο που παρουσίασε διάφορες προτάσεις, προσπάθησε να πείσει για το αναπτυξιακό story, υποσχέθηκε κέρδη από το «στοίχημα» των ελληνικών ομολόγων, ωστόσο δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τα βήματα που έκαναν οι άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια και που ακόμη και πριν από την έξοδό τους, μπορούσαν και αντλούσαν κεφάλαια από τις αγορές με εκδόσεις ομολόγων ακόμα και 10ετών.
Προκειμένου να μην βρεθεί εντελώς εκτός των ραντάρ και στην αφάνεια, αφού σε λίγο θα κλείσει έναν χρόνο από την έκδοση του 7ετούς – αν λάβουμε υπόψη τις αναφορές στον προϋπολογισμό που δείχνουν το 2019 ως επόμενο σταθμό εξόδου στις αγορές, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατήσει την… ελπίδα ζωντανή, έστω και αν βρίσκει «δεκανίκι» στις ελληνικές τράπεζες.
Εδώ και λίγες μέρες, η κυβέρνηση – όπως και ο Τσίπρας την Παρασκευή από τις Βρυξέλες – διαμηνύει ότι οι κλυδωνισμοί στα ελληνικά ομόλογα οφείλονται αποκλειστικά και μόνο σε εξωτερικούς παράγοντες και ειδικά στις εξελίξεις στην Ιταλία. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, παρά τις αναταράξεις, το spread των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα ιταλικά έχει μειωθεί, γεγονός που σύμφωνα με την κυβέρνηση οφείλεται στο ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει να αυτονομείται. Αυτό το μήνυμα θέλουν να περάσουν στους επενδυτές. Ωστόσο ξεχνούν να αναφέρουν πως παρά την μείωση του spread η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώνεται κοντά στο 4,5% και ανεβαίνει σταθερά εδώ και πέντε μήνες. Η μείωση του spread λοιπόν δεν οφείλεται στην βελτίωση των ελληνικών ομολόγων, αλλά στην πιο ισχυρή επιδείνωση των ιταλικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πιο πρόσφατη ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η έκδοση ομολόγου μικρής διάρκειας, το οποίο θα αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες. Δεδομένου ότι η ΕΚΤ από το 2015 έχει θέσει όριο στο ύψος των ομολόγων που μπορούν να διατηρούν οι εγχώριες συστημικές τράπεζες, και επίσης δεδομένου ότι οι τράπεζες έχουν σχεδόν πλαφονάρει το όριο αυτό, η σκέψη είναι να αυξηθεί το όριο – κατά 5 δισ. περίπου από τα 6-7 δισ. σήμερα – έτσι ώστε να μπορέσουν αγοράσουν μία νέα έκδοση, στηρίζοντας και το ελληνικό Δημόσιο αλλά και τους ισολογισμούς τους από την αύξηση των εσόδων από τόκους. Αυτό το «ζήτησε» ο Τσίπρας από τον Ντράγκι στην συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες, και το έθεσε και ο Τσακαλώτος στους επενδυτές στην Σύνοδο του ΔΝΤ στο Μπαλί. Όπως αναφέρει η JP Morgan η οποία βρέθηκε στην Ινδονησία την περασμένη εβδομάδα, οι Έλληνες αξιωματούχοι ανέφεραν στα ραντεβού που είχαν με επενδυτές και ξένους αξιωματούχους ότι βραχυπρόθεσμα η κυβέρνηση επιδιώκει να επεκτείνει την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να αγοράσουν ελληνικά κρατικά ομόλογα για την ενίσχυση της ρευστότητας. «Το 2015, η ΕΚΤ επέβαλε ανώτατο όριο στο ποσό των ελληνικών ομολόγων που μπορούν να διατηρούν οι τράπεζες, το οποίο συνδεόταν με το πόσο των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν οι τράπεζες εκείνη τη στιγμή. Δεδομένου ότι η χώρα είναι εκτός QΕ, το να επιτραπεί στις τράπεζες να αγοράσουν περισσότερα ελληνικά ομόλογα είναι λογικό», είπαν χαρακτηριστικά.
Αν και τον τελευταίο λόγο σε όλο αυτό το σχέδιο θα έχει φυσικά ο Μάριο Ντράγκι, και που σύμφωνα με πληροφορίες θεωρείται πολύ νωρίς για να προχωρήσει η ΕΚΤ σε μία τέτοια κίνηση αφού οι προκλήσεις και οι δεσμεύσεις της Ελλάδας αλλά και των ελληνικών τραπεζών είναι ακόμη αρκετές, ουσιαστικά η ελληνική κυβέρνηση αντί να παίρνει μέτρα έτσι ώστε να βοηθήσει τις ελληνικές να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη και να παράγουν νέα δάνεια, προτιμά ξεκάθαρα να τις κάνει να διαθέσουν την ρευστότητά τους για να φτιάξουν το δικό της… προφίλ.
Facebook Comments