Την μονομερή απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από την συνθήκη με την Ρωσία που έχει ουσιαστικά καταργήσει μια ολόκληρη κατηγορία πυρηνικών όπλων προανήγγειλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εγείροντας μάλιστα το ενδεχόμενο ανάπτυξης νέων πυραυλικών συστημάτων από την Αμερική.

Η συνθήκη υπογράφηκε ανάμεσα στις ΗΠΑ και την τότε Σοβιετική Ένωση το 1987 και ήταν ένα από τα «κλειδιά» στην αποκλιμάκωση του ψυχροπολεμικού εξοπλιστικού ανταγωνισμού. Απαγορεύει χρήση, παραγωγή και δοκιμή πυραύλων εδάφους που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικές ή συμβατικές κεφαλές και έχουν μεσαίο δραστικό βεληνεκές, από 500 έως 5.500 χιλιόμετρα.

Ο κ. Τραμπ κατηγόρησε την Μόσχα ότι παραβιάζει επί χρόνια την συμφωνία, σημειώνοντας πως η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να επιτρέψει στους αντιπάλους της να αναπτύξουν όπλα που η ίδια δεν δικαιούται να χρησιμοποιήσει. «Θα τερματίσουμε την συμφωνία, θα βγούμε», είπε σε δημοσιογράφους.

Δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση, όμως σημείωσε ότι αφότου οι ΗΠΑ πάψουν να δεσμεύονται από την συνθήκη θα μπορούν να αναπτύξουν καινούργια όπλα.

 

Facebook Comments