Περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν αυτή την εβδομάδα σε βίαια επεισόδια στα οποία ενεπλάκησαν νεαροί χριστιανοί και μουσουλμάνοι στη βόρεια Νιγηρία, ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρόεδρος της χώρας Μουχαμαντού Μπουχάρι, καταδικάζοντας την αιματοχυσία.

«Ο πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι καταδικάζει τα νέα διακοινοτικά βίαια επεισόδια στην Κασουάν Μαγκάνι, στην Πολιτεία Καντούνα, τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε 55 ανθρώπους», αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η προεδρία της Νιγηρίας.

«Οι συχνές αιματοχυσίες οι οποίες οφείλονται σε παρεξηγήσεις που θα μπορούσαν να λυθούν ειρηνικά είναι ανησυχητικές», συνεχίζει το κείμενο. «Καμιά κουλτούρα ή θρησκεία δεν μπορεί να δικαιολογήσει την περιφρόνηση για τον ιερό χαρακτήρα της ανθρώπινης ζωής».

Τα επεισόδια ξέσπασαν ανάμεσα σε μουσουλμάνους της φυλής Χάουσα που διακινούν εμπορεύματα και χριστιανούς της εθνοτικής ομάδας Αντάρα, με αφορμή διένεξη για την πρόσβαση στην αγορά της Κασουάν Μαγκάνι, πόλης που απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από την Καντούνα, την πρωτεύουσα της ομώνυμης Πολιτείας.

Κάτοικοι με τους οποίους επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο έκαναν αρχικά λόγο για δύο νεκρούς και διαβεβαίωσαν ότι η επέμβαση της Αστυνομίας επέτρεψε να ηρεμήσει προσωρινά η κατάσταση.

 

Facebook Comments