Βαριές ποινές κάθειρξης, από 11 μέχρι 25 χρόνια, ζήτησε για τους φυλακισμένους Καταλανούς ηγέτες η πολιτική αγωγή στη δίκη τους, η οποία προβλέπεται να αρχίσει τον Ιανουάριο.

Τη βαρύτερη ποινή των 25 χρόνων αντιμετωπίζει ο πρώην αντιπρόεδρος της Καταλωνίας και ηγέτης του αριστερού αποσχιστικού κόμματος, Ορέλ Τζουνκέρας. Οκτώ εκ των φυλακισμένων πολιτικών αντιμετωπίζουν κάθειρξη οκτώ χρόνων, ενώ για άλλους τέσσερις προτάθηκε τετραετής φυλάκιση.

Οι ηγέτες του αυτονομιστικού κινήματος βαρύνονται με κατηγορίες για εξέγερση και κατάχρηση δημοσίου χρήματος, με αφορμή το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα του Οκτωβρίου του 2017 και τη συνακόλουθη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από την τοπική κυβέρνηση του πρώην προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόντ, ο οποίος βρίσκεται αυτοεξόριστος στις Βρυξέλλες. Η κεντρική κυβέρνηση του συντηρητικού Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ανέστειλε την αυτονομία της Καταλωνίας και κίνησε τη δικαστική διαδικασία εναντίον των ηγετών της. Μετά την πτώση της κυβέρνησης Ραχόι, ο σοσιαλιστής διάδοχός του Πέδρο Σάντσεθ επιδίωξε συμφιλίωση μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης, αν και απέρριψε σταθερά κάθε σκέψη για ανεξαρτησία.

Facebook Comments