Ο Σωτήρης Πράπας, χειρουργός θώρακος και πρόεδρος της «Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος-Καρδίας-Αγγείων», μιλάει στο MarketNews.gr για το «Athens Crossroad» το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο 8-9-10 Νοεμβρίου υπό την αιγίδα της ΑΕ Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου και τη στήριξη των υπουργείων Εξωτερικών, Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, υπουργείων Υγείας και Τουρισμού.

Τι είναι το «Athens Crossroad»;

Το «Athens Crossroad» αποτελεί ένα διεθνές συνέδριο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμη και παγκόσμιο βάσει της μεγάλης συμμετοχής που θα έχει. Πρόκειται για μια πολυσυλλεκτική εκδήλωση, στα πλαίσια της διοργάνωσης του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος – Καρδίας – Αγγείων, που συνδιοργανώνεται με το 2018 ISMICS Workshop, το 14ο Ετήσιο Συνέδριο της Euro-Asian Bridge Society και το 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Ελληνικής Καρδιο-Θωρακοχειρουργικής Διασποράς.

Αποτέλεσμα εικόνας για athens crossroad

Πότε και πού θα πραγματοποιηθεί;

Θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως και τις 10 Νοεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για ένα τόσο φιλόδοξο συνέδριο;

Η εταιρεία μας, η «ΕΕΧΘΚΑ», οργανώνει κάθε δύο χρόνια το πανελλήνιο συνέδριό της. Με αφορμή τη διεξαγωγή του, υπήρξε μία προσπάθεια εξωστρέφειας. Δηλαδή, να φύγουμε από τα ελληνικά σύνορα και να δώσουμε ένα διεθνή χαρακτήρα. Στα πλαίσια αυτά προσκαλέσαμε κάποιες άλλες εταιρείες να συνδιοργανώσουμε το συνέδριο, την «International Society for Minimally Invasive Cardiothoracic Surgery (ISMICS)», την «Euro-Asian Bridge Society και την Ελληνική Καρδιο-Θωρακοχειρουργική Διασποράς».

Τι είναι η «International Society for Minimally Invasive Cardiothoracic Surgery (ISMICS)»;

Αφορά τη διεθνή εταιρεία ελάχιστα επεμβατικής καρδιοχειρουργικής. Ιδρύθηκε το 1998, περιλαμβάνει πρωτοπόρους χειρουργούς από όλο τον κόσμο οι οποίοι ασχολούνται με ρομποτική χειρουργική, μικρές τομές και γενικά πιο ανώδυνες προσπελάσεις. Είναι μία κατηγορία χειρουργών που πραγματικά ανήκουν στην πρωτοπορία της επιστήμης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία αυτή διοργανώνει τα συνέδριά της σε πολύ μεγάλες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, και φέτος επέλεξε να κάνει ένα workshop στην Ελλάδα στα πλαίσια του συνεδρίου μας.

Τι είναι η «Euro-Asian Bridge Society»;

Ιδρύθηκε το 2004 με αρχικά προσωπική μου πρωτοβουλία. Ανταποκρίθηκαν 18 χώρες από τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή ώστε να φτιάξουμε ένα δεσμό πρωτοπώρων γιατρών της περιοχής, για να δυναμώσουμε τη φωνή μας, καθώς ήμαστε από τις αναπτυσσόμενες χώρες που θέλαμε να αποκτήσουμε δυνατότερη φωνή. Η εταιρεία αυτή περιλαμβάνει σήμερα 27 χώρες, πολλές εκ των οποίων από τη λεκάνη της Μεσογείου.

Τι είναι η «Ελληνικής Καρδιο-Θωρακοχειρουργικής Διασποράς»;

Ιδρύθηκε το 2014 και συμπεριλαμβάνει όλους του καρδιοθωρακοχειρουργούς ελληνικής καταγωγής που εργάζονται στο εξωτερικό. Αυτοί οι άνθρωποι έρχονται πίσω με αίσθημα ευθύνης να κρατήσουν τους δεσμούς με τη χώρα και μαζί με εμάς που ζούμε εδώ να υποδεχθούμε τους άλλους καλεσμένους μας.

Ποιοι άλλοι θα βρίσκονται στο τρίημερο συνέδριο;

Θα υπάρξουν κοινές συνεδριάσεις με την Παγκόσμια Καρδιοχειρουργική Εταιρεία, την Ευρωπαϊκή Αγγειοχειρουργική Εταιρεία, την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παιδοκαρδιοχειρουργών και το Ινστιτούτο Αγγειακών Παθήσεων. Μαζί θα είναι φοιτητές ιατρικής, νοσηλευτές και τεχνικοί αξιωματικής κυκλοφορίας.

Γιατί το ονομάσατε «Athens Crossroad»;

Πρόκειται για ένα παγκόσιο γεγονός. Για πρώτη φορά τόσες εταιρείες μαζί διοργανώνουν ένα συνέδριο και μάλιστα ένα συνέδριο που έχει αναφορά στην καρδιοχειρουργική και θωρακοχειρουργική και συμμετέχουν σε αυτή κορυφαίοι επιστήμονες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ο τίτλος δεν είναι τυχαίος. Ουσιαστικά κάνουμε την Αθήνα ένα σταυροδρόμι συνάντησης όλων αυτών των εταιρειών για τρεις ημέρες και εδώ θα συζητηθούν όλες οι σημαντικές εξελίξεις που αφορούν την ειδικότητά μας αλλά ενδυμωθούν και οι μεταξύ μας σχέσεις, πράγμα που θα βοηθήσει και τις επόμενες γεννιές.

Ποιος ο στόχος αυτού του συνεδρίου;

Είμαστε όλοι Έλληνες είτε της χώρας είτε της διασποράς και υποδεχόμαστε γείτονες από τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και τους πρωτοπόρους της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής καρδιάς από όλον τον κόσμο. Ο τίτλος και η συνάντηση αποτελούν μία παρακαταθήκη επαφών ανθρώπων της εταιρείας και εμού προσωπικά με όλους αυτούς ανά τον κόσμο. Καταφέραμε να δώσουμε προοπτική σε ένα όνειρο που είχαμε, να υπάρξει αυτή η συνάντηση των Αθηνών η οποία θα αποτελέσει θεμέλιο λίθο. Θα είναι η απαρχή ενός άλλου ονείρου.

Ωραίες οι τεχνολογίες, ωραία η πρόοδος αλλά αν δει κανείς τα στατιστικά και τις όποιες παγκόσμιες εξελίξεις θα διαβάσει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε ανεπτυγμένες χώρες, το 34% του πλανήτη, θα καταναλώνει στο μέλλον το 75% του παγκόσμιου ακαθάριστου εισοδήματος. Εκεί θα υπάρχουν και πρόοδοι θα υπάρχει και χρήση της τεχνολογίας. Άνθρωποι που ζουν σε υποανάπτυκτες χώρες, το 34% του πλανήτη, θα καταναλώνουν μόλις το 3,5%. Εκεί τι τεχνολογία να εφαρμόσεις και τι πρόοδος να υπάρξει;

Χώρες σαν τη δική μας που περισσότερο καταναλώνουμε και λιγότερο παράγουμε, αυτές που λέμε του περιφερειακού καπιταλισμού, θα έχουμε μία πτώση του εισοδήματος και των εξελίξεων και φαίνεται αυτό και στις μέρες μας. Άρα, ο στόχος του είναι η απαρχή της δημιουργίας ενός παγκόσμιου φόρουμ θωρακοχειρουργών.

Τι θα πρέπει και θα μπορεί να κάνει ένα παγκόσμιο φόρουμ θωρακοχειρουργών;

Ανά δύο έτη ή ακόμη και ανά ένα θα μπορούν οι εταιρείες από όλο τον κόσμο να συναντιούνται στην Αθήνα με τους εκπροσώπους τους και να ασχολούνται -όχι πια με το τεχνικό κομμάτι της ειδικότητάς μας στη πρόοδο που κάναμε, τι καινούργια τεχνική εφεύραμε-με το ανθρωπιστικό μέρος της ιδιότητας. Πως θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε συναδέλφους μας από αναπτυσσόμενες χώρες μέσα από την εκπαίδευση να μπορέσουν να παράγουν καλύτερο και ποιοτικότερο έργο, πως θα μπορέσουμε σε τέτοιες χώρες να βοηθήσουμε με την παρουσία μας και τη διενέργεια χειρουργείων σε φτωχά παιδιά ανήμπορα να θεραπευτούν αλλού ή και ανθρώπους που δεν έχουν τέτοιες δυνατότητες.

Επίσης, να συζητούμε και να παρεμβαίνουμε σε θέματα πρόληψης προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, προς όλους τους φορείς. Πρέπει οι επιστημονικές εταιρείες να έχουν μία αναφορά και στην κοινωνία σε θέματα πρόληψης, σε θέματα χρήσης αντιβιοτικών, σε χρήματα χρήσης επεμβάσεων, κτλ. Ωστόσο, οι εταιρείες πρέπει να καθοδηγούν για να αποφεύγονται υπερβολές, πχ αχρείαστες επεμβάσεις, και οι γιατροί να προσφέρουν πάντα μέσα από τις αρχές του όρκου του Ιπποκράτη.

Το «Athens Crossroad» είναι ανοιχτό στο κοινό;

Τα συνέδρια τα επιστημονικά δεν είναι ποτέ ανοιχτά στον κόσμο για το λόγο ότι έχουν ειδικό χαρακτήρα, δηλαδή αναφέρονται σε πράγμα που δεν θα τα καταλάβουν. Ανοιχτή, όμως, είναι η εκδήλωση της υποδοχής, η τελετή έναρξης, την Πέμπτη το βράδυ στο Ζάππειο Μέγαρο στις 20:00. Θα τιμηθούν Έλληνες του εξωτερικού και θα γίνει ομιλία αφιερωμένη στο έργο του καθηγητή Πέτρου Κόκκαλη, ο οποίος όχι μόνο πραγματοποίησε την πρώτη εγχείρηση πνεύμονος στην Ελλάδα αλλά έκανε και πειραματική εργασία ιδιαίτερα ωφέλιμη για τις εξελίξεις στη Γερμανία στην μετέπειτα πορεία του. Στο τέλος της εκδήλωσης θα υπάρξει ένα ψυχαγωγικό πρόγραμμα με επικεφαλής τον Διονύση Σαββόπουλο.

Πείτε μας ενδεικτικά κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που θα κάνετε αυτές τις τρεις μέρες.

Είναι σαν να οργανώνουμε ένα παγκόσμιο συνέδριο στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή για την καρδιά και την θωρακοχειρουργική. Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι έχουμε σπουδαία workshops. Στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, στην παιδοκαρδιοχειρουργική με προπλάσματα που έχουν τυπωθεί με 3D printing και θα είναι σαν να χειρουργεί κάνεις σε μία πραγματικά παθολογική καρδιά, απλώς θα είναι πλαστικό. Θα υπάρχουν workshops για τους καινούργιους τύπους βαλβίδων που δεν θέλουν ραφές αλλά μόνες τους εκπτύσσονται και στερεώνονται.

* Σωτήριος Ν. Πράπας
Πρόεδρος, Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών Θώρακος-Καρδίας-Αγγείων
Vice Chancellor, World Society of Cardiovascular & Thoracic Surgeons
Chancellor, Euro-Asian Bridge Society of Cardiovascular & Thoracic Surgeons

** Το MarketNews.gr είναι χορηγός επικοινωνίας του τριήμερου συνεδρίου «Athens Crossroad»

Αποτέλεσμα εικόνας για athens crossroad

 

Facebook Comments