Περικοπές στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων του 2019 εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει την «τρύπα» 280 εκατομμυρίων ευρώ που έχει διαπιστώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις υποσχέσεις της Αθήνας ότι θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, δίχως να περικόψει συντάξεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής» η περικοπή του ΠΔΕ είναι μια από τις δύο λύσεις που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Η δεύτερη είναι το «πάγωμα» της θετικής προσωπικής διαφοράς που θα πρέπει να λάβουν 250.000 συνταξιούχοι με βάση τον επαναϋπολογισμό που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Αμφότερες επιλογές είναι πολιτικά δύσκολες για την κυβέρνηση η οποία, καθώς η χώρα πλησιάζει την προεκλογική ευθεία, επιθυμεί να αποφύγει την περικοπή συντάξεων και συνάμα να υλοποιήσει όλα τα μέτρα που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Τυχόν θυσία των δημόσιων επενδύσεων, όπου ούτως ή άλλως οι επιδόσεις είναι συχνά κάτω των στόχων, θα θέσει σε κίνδυνο την δυναμική της οικονομίας, την στιγμή μάλιστα πως οι αγορές περιμένουν θετικά μηνύματα στο μέτωπο της ανάπτυξης.

Στα μέσα της εβδομάδας η Κομισιόν αναθεώρησε προς το χειρότερο κατά 0,3 μονάδες τις προβλέψεις της για αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ το επόμενο έτος. Η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2%.

Αβέβαιο παραμένει ωστόσο το εάν η Αθήνα θα κατορθώσει τελικά να πείσει τους εταίρους τουλάχιστον για αναβολή της περικοπής συντάξεων, που κανονικά είναι προγραμματισμένο να γίνει τον Ιανουάριο του 2019.

Επόμενο ορόσημο είναι το Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου, ενώ εκκρεμεί η τελική γνωμοδότηση της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2019, που σημαίνει ότι οι αποφάσεις για το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων θα πρέπει να ληφθούν άμεσα.

Η Γερμανία εξακολουθεί να έχει επιφυλάξεις για τις προτάσεις της Αθήνας. Πάντως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δεν αναφέρθηκε καθόλου στο θέμα των συντάξεων στις σύντομες δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους μετά την συνάντηση που είχε το Σάββατο στο Βερολίνο με τον Αλέξη Τσίπρα.

 

Facebook Comments