Πληροφορίες για θετική εισήγηση του EuroWorkingGroup στο θέμα της μη περικοπής των συντάξεων. Τις πληροφορίες μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΙ στις Βρυξέλλες Ελένη Βαρβιτσιώτη, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν φαίνεται πως υπήρξαν ενστάσεις στο συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο EWG επισημάνθηκε πως αν και η Ελλάδα δεν τηρεί πλήρως τη συμφωνία για το χρέος, που περιλαμβάνει και περικοπές στις συντάξεις, ωστόσο κατάφερε να πετύχει τους στόχους για το πλεόνασμα για το 2019. Πλέον, απομένει να ενημερωθούν και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια του Eurogroup της Δευτέρας, προκειμένου να δοθεί το τελικό «πράσινο φως».

Ως προς το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ το EuroWorking Group ενημερώθηκε σχετικά, ωστόσο η αξιολόγηση τους θα γίνει στην έκθεση που θα δημοσιοποιήσει  η Κομισιόν την Τετάρτη ‪στις 21 Νοεμβρίου, όπου και θα καταστεί σαφές ποιες από αυτές θα λάβουν τελικά το “πράσινο φως”. 

Νωρίτερα:

Στο σημερινό ΕuroWorking Group είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα καθώς αναμένεται να συζητηθεί το θέμα του ελληνικού προϋπολογισμού και κατά πόσον υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο ώστε να μην εφαρμοστεί ο νόμος για την περικοπή των συντάξεων.

Στόχος είναι οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης να λήξουν το θέμα παίρνοντας τις τελικές αποφάσεις, αλλά σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, το θέμα θα μεταφερθεί στο Eurogroup της Δευτέρας.

Καμπανάκι για δημοσιονομικό «εκτροχιασμό»

Τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού λόγω της παροχολογίας που αναπτύσσεται για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια Mνημονίων επισημαίνει σε έκθεσή του το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, θεωρώντας την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,5% του ΑΕΠ το 2019 εφικτή υπό προϋποθέσεις.

Το ΕΔΣ επισημαίνει ότι το αρνητικό ιστορικό προηγούμενο ενός εκλογικού δημοσιονομικού κύκλου με αποσταθεροποιητική δυναμική διαχρονικά απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Ωστόσο, επισημαίνει ότι την τρέχουσα περίοδο ο εκλογικός κύκλος θα έχει μεγαλύτερη ένταση καθώς και οι πολίτες έρχονται μετά από πολλά χρόνια λιτότητας και τα τρία Mνημόνια, τα οποία για ευνόητους λόγους είχαν περιορίσει σημαντικά την «παροχολογία».

Oπως επισημαίνεται, οι κοινωνικές πιέσεις που πηγάζουν από τη μακρόχρονη εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας και διεγείρονται από θεμιτές ή μη προσδοκίες που μπορεί να στηρίξει η λήξη της περιόδου μνημονιακής εποπτείας σηματοδοτούν μια περίοδο εύλογης ανόδου των κοινωνικών εντάσεων. «Το γεγονός ότι η περίοδος αυτή συμπίπτει με ένα εκλογικό έτος θα αποτελέσει μια ισχυρή δοκιμασία για τις νέες δομές και τις δυνάμεις υποστήριξης της συνεπούς εκτέλεσης της δημοσιονομικής πολιτικής, όπως έχει σχεδιαστεί και πρόκειται να εγκριθεί σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Κατά τα λοιπό θεωρεί εφικτή την πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,1% το 2018 και 2,5% του 2019 υπό την αίρεση της μη αναθεώρησης του μέσου ρυθμού ανάπτυξης της Ε.Ε. αλλά και της διευκόλυνσης χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

Facebook Comments