H Ελλάδα προσπαθεί και πάλι να βρει τρόπο να σώσει τις τράπεζές της σημειώνει σε ανάλυσή του το Bloomberg σημειώνοντας πως υπάρχουν ανησυχίες  ότι η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει μία ακόμη κρίση καθώς τα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματα είναι επιβεβαρυμμένα με κόκκινα δάνεια κάτι που συνιστά μεγάλο εμπόδιο και στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η κυβέρνηση μελετά ένα σχέδιο για να βοηθήσει τις τράπεζες να ξεφορτωθούν τα κόκκινα δάνειά τους πιθανώς και με κρατικές εγγυήσεις, ενώ υπάρχουν ακόμη και ιδέες περιλαμβανομένης και της δημιουργίας μίας εταιρίας ειδικού σκοπού  όπου θα μπορούν να μεταφέρονται τα δάνεια αυτά με κρατικές εγγυήσεις.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για την υποστήριξη των τραπεζών τα κεφάλαια από το ταμειακό απόθεμα των 24 δισ. ευρώ αλλά μία τέτοια επιλογή θα πυροδοτούσε ανησυχίες στους επενδυτές κατά πόσον οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι καλυμμένες για τον επόμενο χρόνο ενώ κάτι τέτοιο πιθανώς θα παραβίαζε και τους κανόνες της ΕΕ που απαγορεύει τις κρατικές επιχορηγήσεις στις τράπεζες.

Υπάρχουν άλλες λύσεις;

«Το σχέδιο της ΤτΕ είναι κάπως πιο περίπλοκο», σημειώνει το Bloomberg, καθώς προβλέπει τη μεταφορά μέρους των κεφαλαίων που έχουν προέλθει από τον αναβαλλόμενο φόρο, κάτι που θα μειώσει τα κεφάλαια των δανειστών, αλλά θα μπορούσε να τις βοηθήσει να ξεφορτωθούν περίπου τα μισά κόκκινα δάνειά τους ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι το καθοδικό σπιράλ για τις ελληνικές τράπεζες ξεκίνησε πριν από μία δεκαετία όταν η χώρα εισήλθε στη πιο βαθιά και οξεία κρίση της ιστορίας της.

Οι δανειστές άρχισαν να αδυνατούν μαζικά να αποπληρώνουν τα δάνειά τους από το 2008. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου επίσης οι τράπεζες άρχισαν υφίστανται απώλειες λόγω των ελληνικών ομολόγων. Και όλα αυτά προτού γίνει πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρα το 2015  με την υπόσχεση να μπει τέλος στη λιτότητα. Η διάρκειας έξι μηνών σύγκρουσή του με  τους Ευρωπαίους δανειστές προκάλεσε φυγή καταθέσεων και ώθησε την Ελλάδα  ένα βήμα πριν από την έξοδό της από το ευρώ. Επιβλήθηκαν τότε capital control και η οικονομία βυθίστηκε σε ύφεση.

Facebook Comments