Σημαντικές πιθανότητες αντιστροφής της βουτιάς των τιμών του πετρελαίου “βλέπει” η UBS το επόμενο διάστημα, μετά την πτώση κατά 30% το τελευταίο διάστημα.

Όπως επισημαίνει η ελβετική τράπεζα, οι τιμές αργού πετρελαίου Brent έχουν χάσει σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας τους από τις αρχές Οκτωβρίου, εν μέσω αυξανόμενων φόβων για υπερπροσφορά. Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, η παραγωγή πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία έφθασε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο το Νοέμβριο, και στα 11,1-11,3 εκατομμύρια βαρέλι τον μήνα. Ωστόσο η UBS θεωρεί ότι οι αγορές πετρελαίου υπερεκτιμούν τον κίνδυνο υπερπροσφοράς, για τους εξής τρεις λόγους:

• Η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας είναι σε επίπεδα ρεκόρ με βάση τις παραγγελίες. Έναν μήνα πριν από τις αγορές τους, οι αγοραστές πετρελαίου λένε στην Saudi Aramco πόση ποσότητα πετρελαίου θέλουν. Στις αρχές Οκτωβρίου, οι τιμές του πετρελαίου ήταν στα υψηλότερα επίπεδα από την κορυφή του 2014 και η αγορά ανησυχούσε για τη διαθεσιμότητα πετρελαίου, εν αναμονή και της επιβολής των κυρώσεων στο Ιράν. Ομως, όπως σημειώνει η UBS, τα δεδομένα παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων, δείχνουν ότι οι εξαγωγές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας μειώνονται το τελευταίο διάστημα. 

• Παρά την εξαίρεση από τις πετρελαϊκές κυρώσεις των ΗΠΑ για τις χώρες που αποτελούν το 75% των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν, οι εισαγωγές από το Ιράν θα εξακολουθήσουν να μειώνονται στους επόμενους μήνες και θα χτυπήσουν την παγκόσμια προσφορά. Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου παραμένει σταθερή.

• Υπάρχουν δυο πιθανά σημεία καμπής για τις αποφάσεις παραγωγής πετρελαίου, η σύνοδος κορυφής του G20 στο τέλος αυτής της εβδομάδας και οι συνεδριάσεις του ΟΠΕΚ στη Βιέννη στις 6-7 Δεκεμβρίου. Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του έχουν δείξει προηγουμένως την επιθυμία προσαρμογής της παραγωγής ώστε να εξισορροπηθεί η προσφορά και η ζήτηση πετρελαίου. Ενώ το καρτέλ δεν ήθελε να οδηγήσει σε σύσφιξη της αγοράς, είναι εξίσου
είναι απίθανο να θέλει να σημειωθεί βουτιά στην τιμή του πετρελαίου λόγω των φόβων υπερπροσφοράς.

Όπως τονίζει η UBS, οι ανησυχίες για υπερπροσφορά στην αγορά του αργού πετρελαίου είναι υπερβολικές και εκτιμά ότι η τιμές του θα μπορούσαν να σημειώσουν ριμπάουντ το νέο έτος, υπό την προϋπόθεση ότι θα χαθούν σημαντικές εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν και ο ΟΠΕΚ θα μειώσει την παραγωγή.

Η UBS τηρεί επίσης θετική στάση για τις μετοχές του κλάδου της ενέργειας. Οι ενεργειακοί κλάδοι των ΗΠΑ και της Ευρώπη επίσης προσφέρουν αξία, κατά την άποψή της, καθώς η ανάπτυξη των κερδών των εταιρειών πετρελαίου έχει υπεραποδόσει σημαντικά των τιμών των μετοχών. Ο πετρελαϊκός κλάδος στην Wall Street σημειώνει απώλειες της τάξης του 10% από τις αρχές του έτους και στην Ευρώπη οι αποδόσεις είναι μηδενικές το ίδιο διάστημα. Παρά τις πρόσφατες μειώσεις των τιμών του αργού πετρελαίου, η αύξηση των κερδών ανά μετοχή κινείται  με υψηλούς ρυθμούς, όπως τονίζει.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments