Πάνω από 850 κορυφαίοι επιστήμονες στην ειδικότητα της καρδιοθωρακοχειρουργικής από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έδωσαν το παρών κάνοντας για 3 ημέρες την πόλη της Αθήνας ένα διεθνές σταυροδρόμι επιστήμης, πολιτισμού και ανθρωπιάς με παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Μέσα από ένα πολύ ενδιαφέρον και υψηλότατου επιπέδου επιστημονικό τριήμερο πρόγραμμα, 8-10 Νοεμβρίου 2018, στο ιστορικό κτήριο του Ζαππείου Μεγάρου, πραγματοποιήθηκαν εκατόν είκοσι (120) διαλέξεις κορυφαίων προσκεκλημένων, εννέα (9) workshops, κοινές συνεδρίες και διακόσιες ενενήντα (290) ελεύθερες ανακοινώσεις -abstracts, καλύφθηκε όλο το φάσμα της Χειρουργικής Καρδιάς, Θώρακoς και Αγγείων, ενηλίκων και παίδων. Παράλληλα, δόθηκε έμφαση και σε θέματα καρδιολογίας, εξωσωματικής κυκλοφορίας, νοσηλευτικής φροντίδας, εκπαίδευσης και βασικών γνώσεων για τελειόφοιτους Ιατρικής.

Ήταν ένα παγκόσμιο επιστημονικό γεγονός, καθώς στα πλαίσια του 12ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος-Καρδίας-Αγγείων (ΕΕΧΘΚΑ) έγινε αφορμή να συναντηθούν οι Ελληνες Θωρακο-Καρδιοχειρουργοί, με τους κορυφαίους Έλληνες συναδέλφους τους της Διασποράς, με τους πρωτοπόρους των ελάχιστα επεμβατικών πράξεων (ISMICS), της Ευρασιατικής Ζώνης (EuroAsian Bridge Society), της Παγκόσμιας Εταιρείας Καρδιοθωρακοχειρουργών (WSCTS) και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργικής Καρδιάς και Αγγείων (ESCVS), την Ευρωπαϊκή Παιδοκαρδιοχειρουργική, την Ελληνική Εταιρεία Καρδιολογίας (ΕΚΕ), και άλλες συναφείς, με σημαντικότερο το γεγονός της εκπροσώπησής τους σε κορυφαίο επιστημονικό και διοικητικό επίπεδο.

Επιφανείς εκπρόσωποι πενήντα (50) και πλέον χωρών μετέφεραν και αντάλλαξαν την γνώση τους και την εμπειρία τους μέσα από παραγωγικές συνεδρίες. 

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο πρόεδρο της ΕΕΧΘΚΑ κ. Σωτήρης Πράπας.

Η πρώτη βραδιά ήταν αφιερωμένη στον αείμνηστο κορυφαίο χειρουργό και πρωτοπόρο ερευνητή Πέτρο Σωκ. Κόκκαλη και έλαβε χώρα στο Ζάππειο Μέγαρο, επίσης, τιμήθηκαν για το πρωτοπόρο έργο τους εκπρόσωποι της Hellenic Society of Cardiovascular Surgeons Diaspora, το ΔΣ της International Society for Minimally Invasive Cardio thoracic Surgery, της World Society of Cardiovascular and Thoracic surgery, της Εuro-Asian Bridge Society καθώς και αποχωρήσαντες από την ενεργό δράση Έλληνες καρδιο-θωρακοχειρουργοί.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν εκπρόσωποι του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ Ιερωνύμου, του Υπ. Εξωτερικών και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, ενώ το Athens Crossroad και έγινε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και είχε την στήριξη του Υπ. Υγείας, του Υπουργείου Εξωτερικών, της Γεν. Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ

Η επίσημη τελετή έναρξης έκλεισε με  συναυλία των Διονύση Σαββόπουλου, Φωτεινής Βελεσιώτου, Μιρέλας Πάχου, Κλεονίκης Δεμίρη.
Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της Hellenic Society of Cardiovascular Surgeons Diaspora και έγινε ο απολογισμός πεπραγμένων και η εκλογή του νέου ΔΣ της εταιρείας.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΧΘΚΑ, κ. Σωτήριος Πράπας, και τα μέλη του ΔΣ, υποδέχθηκαν τη Διασπορά και τους υψηλούς προσκεκλημένους τους, το βράδυ της Παρασκευής, στο Μουσείο της Ακρόπολης, και αφού πραγματοποιήθηκε  ξενάγηση στα εκθέματα του Μουσείου, στη συνέχεια παρετέθει προς τιμήν τους επίσημο δείπνο με θέα την φωτισμένη Ακρόπολη.

Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η εκλογο-απολογιστική συνέλευση της ΕΕΧΘΚΑ και ανεδείχθη το νέο ΔΣ της εταιρείας με , πρόεδρο το Χριστόφορο Κωτούλα, αντιπρόεδρο το Χριστόφορο Φορούλη, γενικό γραμματέα το Γιώργο Αθανασιάδη, ειδικό γραμματέα το Γιώργο Λαζόπουλου, ταμία το Γιώργο Ταγαράκη και συμβούλους τους Παναγιώτη Δεδεηλία και Κωνσταντίνο Περρέα.

Στον απόηχο της κορυφαίας αυτής συνάντησης, η ΟΕ έδωσε την υπόσχεση ότι η πρώτη αυτή συνύπαρξη κορυφαίων επιστημονικών εταιρειών κάτω από τον συμβολικό τίτλο The Athens Crossroad,  θα δώσει στο μέλλον τη σκυτάλη σε περιοδικές συναντήσεις κοινών ανθρωπιστικών δράσεων μέσα από ένα forum εκπροσώπων όλων των εταιρειών του πεδίου της Καρδιοθωρακοχειρουργικής, το Athens Crossroad Forum, και θα αφορούν διεθνώς την πρόληψη, την εκπαίδευση νέων συναδέλφων και την αντιμετώπιση ασθενών που είναι οικονομικά αδύναμοι να ανταπεξέλθουν.

Η συνέντευξη του κ. Σωτήρη Πράπα στο MarketNews.gr εδώ

* Το MarketNews.gr είναι χορηγός επικοινωνίας του «Athens Crossroad»

 

Facebook Comments