Σημαντική παγκόσμια πρόκληση δημόσιας υγείας εξακολουθεί να αποτελεί ο ιός HIV, 35 χρόνια από την εμφάνισή του. Μόνο το 2017, 940.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αιτίες σχετιζόμενες με τον ιό HIV, παγκοσμίως, ενώ εκτιμάται ότι 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό στην Ευρώπη, με έναν στους έξι από αυτούς να μη γνωρίζει ότι έχει μολυνθεί.

Ο στόχος της UNAIDS έως το 2020 είναι το 90% των ανθρώπων που ζουν με HIV να έχουν διαγνωστεί, το 90% των διαγνωσμένων να λαμβάνει θεραπεία και το 90% των ανθρώπων σε θεραπεία να έχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, με αφορμή τη σημερινή 1η Δεκεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα AIDS) προσπαθώντας να συμβάλει στην απενοχοποίηση των οροθετικών ατόμων και στη μείωση των διακρίσεων προωθεί την αποστολή θετικών μηνυμάτων για την HIV λοίμωξη, στηρίζει την ενδυνάμωση των οροθετικών ατόμων, συνεισφέρει στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενεργεί για την αποδόμηση των προκαταλήψεων και μύθων σχετικά με το AIDS, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρός του Θ. Ρόζεμπεργκ.

Ο ίδιος εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως με την εμφάνιση του ιού HIV, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, καταλύεται η παντοδυναμία της ιατρικής και καταρρίπτεται το αίσθημα ασφάλειας της κοινωνίας σχετικά με την εμφάνιση νέων ασθενειών.

 

Facebook Comments