Παρά τα όσα ζήσαμε την τελευταία δεκαετία, παρά τις πολυθρύλητες αλλαγές του πολιτικού σκηνικού της χώρας, όλα μοιάζουν να ξαναγυρίζουν από κει που ξεκίνησαν: Πάμε για εκλογές με πολιτικό μπαλαντέρ το κέντρο. Όλοι θέλουν να κερδίσουν το κέντρο, όλοι κάνουν ανοίγματα στο κέντρο, όλοι δηλώνουν κεντρώοι. Κι ας χρεώθηκε το περιβόητο κέντρο την χρεωκοπία της χώρας, πάλι σ’ αυτό προσβλέπουν άπαντες.

Ο Σύριζα αναζητά το κέντρο και την σοσιαλδημοκρατία. Ο Κυριάκος κάνει γενναία ανοίγματα σε κεντρώες πολιτικές και πρόσωπα. Και η περίφημη μεσαία τάξη, η κατ’ εξοχήν τάξη του κέντρου ξαναγίνεται το μήλον της έριδος. Πρώτα την έκαψαν, με πρωταγωνιστή την Συριζανελική κυβέρνηση και τώρα τρέχουν όλοι να την αλείψουν λάδι μπας και την προσεταιριστούν εκλογικά. Λογικό. Παρά το μπανάλ του να δηλώνει κανείς κεντρώος σε πολωμένους καιρούς και παρά το οικονομικό πετσόκομμα των μεσαίων στρωμάτων, πάλι αποτελούν την κρίσιμη μάζα που θα φέρει τη νίκη στον πλευρά που θα γείρει.

Βέβαια, ο Τσίπρας δεν έχει πολλές δυνατότητες να απευθυνθεί στην βάση της κεντρώας μάζας. Αυτόν που έχει στοχοποιήσει επί μια τετραετία, δύσκολα μπορείς να τον πείσεις για τις καλές σου προθέσεις δυο μήνες πριν τις κάλπες. Οπότε αναλίσκει τα κεντρώα του ανοίγματα σε κινήσεις κορυφής: Στηρίζει περιφερειάρχες και δημάρχους του ΠΑΣΟΚ ή χαριεντίζεται με τους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες στην ευρωβουλή. Περιορισμένης εμβέλειας κινήσεις με λίαν αμφίβολη αποτελεσματικότητα. Εκτός αν θεωρηθεί σοβαρό άνοιγμα του προς τα στρώματα αυτά η υπόσχεση για μελλοντικές φοροαπαλλαγές, την ίδια ώρα που ο προϋπολογισμός του τα ξεζουμίζει για να προσφέρει επιδόματα στους ακόμα φτωχότερους.

Ο Κυριάκος έχει εκ των πραγμάτων πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να φέρει το κέντρο προς το μέρος του. Παρά την εγνωσμένη αντιδεξιά συνείδηση των στρωμάτων αυτών, υπάρχει μια παράμετρος που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Οι κεντρώοι την προηγούμενη φορά ψήφισαν Σύριζα και τώρα είναι όχι απλοί κοψοχέρηδες αλλά βαθύτατα εκνευρισμένοι με την πολιτική του. Κοντολογίς, το παλιό ΠΑΣΟΚ ψήφισε Σύριζα το 2015, αλλά τώρα έχει ως βασική του προτεραιότητα να φύγει από την εξουσία το κόμμα που ψήφισε πριν τέσσερα χρόνια. Μερικοί απ’ αυτούς θα επιστρέψουν στο αυθεντικό ΠΑΣΟΚ, όμως οι περισσότεροι θα θεωρήσουν ασφαλέστερο να ψηφίσουν Κυριάκο για να δουν τον Αλέξη να φεύγει. Είναι τα στρώματα που αποζητούν άνοιγμα της αγοράς και περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες. 

Βεβαίως, ο Κυριάκος θα πρέπει να αποδείξει το επόμενο διάστημα ότι η πολιτική του θα είναι κεντρώα. Έχει ήδη περιορίσει αισθητά την παρουσία της ακραιφνούς Δεξιάς στον δημόσιο λόγο του κόμματος του και όλες οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα συνεχίσει να το κάνει. Αν συγκεκριμενοποιήσει και το πρόγραμμα του ώστε να γίνει κατανοητό αλλά δίχως να περιέχει υποσχέσεις με λαγούς και πετραχήλια, τότε το περιβόητο και κατασυκοφαντημένο κέντρο θα βρεθεί στο πλευρό του. Γι΄αυτό άλλωστε, ο Σύριζα έχει φαγωθεί να βοηθήσει την δημιουργία ενός κόμματος στα δεξιά της ΝΔ. Μπας και κόψει του Κυριάκου από κει. Που ούτε κι αυτό φαίνεται να καταφέρνει.

Facebook Comments