Εδώ και μήνες, από την στήλη αυτή, προειδοποιώ ότι η χώρα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε νέα μεγάλη κρίση, στην άκρη του γκρεμού, εφόσον δεν αποκτά ξανά πρόσβαση στις αγορές, ώστε να μπορεί να δανείζεται με χαμηλό, βιώσιμο επιτόκιο από τις αγορές. Η Ελλάδα θα κινδυνεύσει και πάλι με χρεοκοπία με την ανεύθυνη, καταστροφική πολιτική των παροχών, των επιδομάτων, της έλλειψης ανταγωνισμού και παραγωγικότητας τις αντιαναπτυξιακές λογικές, που επιβάλλονται συστηματικά, δίχως τη δυνατότητα να ξεκολλήσει η οικονομία από τον βάλτο των τελευταίων ετών. Η φωνή μου ακουγόταν από ορισμένους ως φωνή βοώντος εν τη ερήμω, καθώς είχε επικρατήσει η διθυραμβική αλλά απόλυτα ψευδής αντίληψη του κ. Τσίπρα και των συντρόφων του ότι δήθεν βγήκαμε από τα μνημόνια και πλέον έρχεται πακτωλός παροχών, υποσχέσεων, διορισμών και προσλήψεων στο Δημόσιο. Αυτή φυσικά η νοοτροπία της αριστερής κυβέρνησης είναι πιό ελκυστική σε κάποιους ψηφοφόρους, που δεν θέλουν να δουν την αλήθεια, που είναι σκληρή και δυσάρεστη. Όμως, όπως λέω ξανά και ξανά, την αλήθεια κανείς δεν μπορεί να αποφύγει, όσο κι αν τα ψέματα είναι πιο γοητευτικά και ελκυστικά.

Γι΄αυτό τελευταία έχει αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται μια έντονη συζήτηση για το άμεσο μέλλον της οικονομίας και της χώρας, καθώς η πραγματικότητα μας έχει ήδη πιάσει. Η κατάρρευση των τραπεζών σε συνδυασμό με την αδυναμία του συστήματος να αντιμετωπίσει τον εφιαλιτικό κίνδυνο των «κόκκινων δανείων», η διεύρυνση των οφειλών προς την Εφορία και τα Ταμεία, οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, η αύξηση του δημοσίου χρέους, η κατάρρευση των μετοχών, δείχνουν ότι η πραγματικότητα της οικονομίας, ουδεμία σχέση έχει με την απατηλή αντίληψη της κυβέρνησης για το τέλος της λιτότητας.

Πριν από λίγες μέρες, ο καθηγητής Π. Λιαργκόβας, που υπήρξε επικεφαλής του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, σε μια δραματική του προειδοποίηση επισήμανε ότι αν μέχρι την άνοιξη του 2019, η Ελλάδα δεν κατορθώσει να βγει επιτυχώς στις αγορές, τότε ο εφιάλτης της χρεοκοπίας θα επιστρέψει αμείλικτος. Τι σημαίνει αυτό. Τον προσεχή Μάρτιο, η χώρα μας θα πρέπει να κάνει την πρώτη μεγάλη πληρωμή τοκοχρεολυτικών δόσεων από τότε που βγήκε από τα μνημόνια. Αν δεν μπορέσει να βγει επιτυχώς στις αγορές για να βρει τα χρήματα για να πληρώσει τις δόσεις, τότε θα πρέπει να βάλει χέρι στο «μαξιλαράκι» των 24 περίπου δις ευρώ, που έχει αποκτήσει, χάρις στον έκτακτο, και τελευταίο, δανεισμό των ευρωπαίων εταίρων μας. Αν όμως αυτό πραγματοποιηθεί, τότε η Ελλάδα θα χάσει οριστικά την εμπιστοσύνη των αγορών, και θα διατρανώσει ότι δεν μπορεί να βγει γιατί δεν πείθει για την αξιοπιστία της. Με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν τα επιτόκια. Τυχόν νέα αύξηση των επιτοκίων, δεν θα κλείσει μόνο το δρόμο για τον δανεισμό του Δημοσίου. Θα αποτρέψει την δυνατότητα των τραπεζών και των επιχειρήσεων να δανείζονται και θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην πραγματική οικονομία.

Αυτό, σε συνδυασμό με την αδυναμία πρόσβασης του Δημοσίου στις αγορές, θα φέρει πιό κοντά τον κίνδυνο χρεοκοπίας, που θα γίνει τρομακτικός αν η κατάσταση αυτή συμπέσει με ενδεχόμενη παγκόσμια κρίση, ακόμα κι ύφεση, που δεν αποκλείεται μέσα στα επόμενα δύο- τρία χρόνια. Αντίθετα, όλοι οι αναλυτές βλέπουν ότι έρχεται παγκόσμια κρίση. Στο μόνο, που διαφωνούν είναι στον χρόνο και στο εύρος της κρίσης. Το βέβαιο είναι, όπως συνέβη και το 2008, ότι τυχόν παγκόσμια κρίση θα πλήξει πολύ περισσότερο τις πιο αδύναμες οικονομίες, όπως είναι η ελληνική. Και τότε, χωρίς την προστατευτική ομπρέλα των ευρωπαίων, που δείχνουν να έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα στην (κακή) τύχη της, η χρεοκοπία θα φαντάζει περισσότερο πιθανή από ποτέ. Ισως περισσότερο κι από το 2010, που είχαμε μεγαλύτερες αντοχές και περισσότερα διαπραγματευτικά όπλα, που σήμερα δεν διαθέτουμε.

Δεν γνωρίζω πόσο απασχολεί τον Αλ. Τσίπρα τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τους κυβερνώντες, ο μεγάλος αυτός κίνδυνος. Δεν ξέρω καν αν τον έχουν συνειδητοποιήσει. Δείχνουν ότι αδιαφορούν πλήρως. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, που φοβούνται ότι στο Μαξίμου, όπου γνωρίζουν ότι θα χάσουν τις εκλογές, εκπονείται ένα άθλιο σχέδιο να πετάξουν την «καυτή πατάτα» της χρεοκοπίας στην επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου, ώστε να καταστραφεί η χώρα στη δική τους βάρδια, για να μπορέσουν να επανέλθουν στην εξουσία με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη. Ομολογώ ότι αυτή την λογική δεν την καταλαβαίνω. Αν η χώρα χρεοκοπήσει, δεν θα μείνει τίποτα όρθιο. Κι ούτε το πολιτικό σύστημα, στο οποίο φυσικά συμπεριλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. ΟΙ επιπτώσεις μιας χρεοκοπίας θα είναι καταστροφικές για όλα τα υπάρχοντα κόμματα και πολιτικούς. Αλλά δυστυχώς, οι κυβερνώντες τα βλέπουν όλα κοντόφθαλμα και κουτοπόνηρα. Μωραίνει Κύριος…

Facebook Comments