Φυσικό αέριο από την Τουρκία στην Ελλάδα εισήγαγε ο Όμιλος Μυτιληναίος, μετατρέποντας την χώρα σε ενεργειακό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πρόκειται για την πρώτη ιδιωτική εταιρεία που εισάγει το προηγούμενο Σάββατο φυσικό αέριο από το σημείο εισόδου των Κήπων του Έβρου. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρόσφατα, ποσότητες φυσικού αερίου μεταφέρθηκαν μόνο στην κρατική ΔΕΠΑ.

Με τη νέα κίνηση της Μυτιληναίος ενισχύεται η ρευστότητα της ελληνικής αγοράς αερίου, ενώ η Ελλάδα γίνεται κόμβος εισόδου και ενεργειακό κέντρο για την ευρύτερη αγορά αερίου της περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Μέχρι και σήμερα οι αγορές της περιοχής παρέμεναν κλειστές ως προς την πρόσβαση σε διαφοροποιημένες πηγές και προμηθευτές. Με το βήμα αυτό ανοίγεται πλέον και η είσοδος και σε νέους παίκτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2018 η Μυτιληναίος γίνεται η πρώτη ελληνική εταιρεία που υπογράφει συμφωνία προμήθειας και εισάγει το πρώτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG από το Κατάρ και το μεγαλύτερο προμηθευτή LNG στον κόσμο Qatar Gas. Η συμφωνία άνοιξε ακόμη περισσότερο τη βεντάλια των προμηθευτών της εγχώριας ενεργειακής αγοράς.

Facebook Comments