Τα ελληνικά ομόλογα αδυνατούν να ακολουθήσουν το διεθνές κλίμα και παρασύρονται έτσι στη δίνη της μείωσης του επενδυτικού ρίσκου που χαρακτηρίζει τα διεθνή χαρτοφυλάκια. Η βουτιά των γερμανικών αποδόσεων έχει μάλιστα αυξήσει το ελληνικό spread στις 400 μονάδες βάσης.

Πιο αναλυτικά, οι αποδόσεις στα 10ετή ελληνικά ομόλογα σημειώνουν άνοδο της τάξης του 0,7% και στο 4,227%, ενώ οι αποδόσεις στα 5ετή σημειώνουν άνοδο της τάξης του 1% και στο 3,318%. Αν και οι κινήσεις στην ελληνική αγορά δεν είναι έντονες, το γεγονός ότι αυτονομείται σε μία ημέρα όπου οι υπόλοιπες αγορές σημειώνουν βελτίωση, υπογραμμίζει για μία ακόμη φορά πως τα ελληνικά assets παραμένουν ευάλωτα και οι επενδυτές επιμένουν να μένουν μακριά, έστω και εάν έχουν περάσει σχεδόν τέσσερις μήνες από την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν αναμένεται πάντως να σημειωθεί κάποια σημαντική βελτίωση στα ελληνικά srpeads ούτε το επόμενο διάστημα, εξηγώντας έτσι εν μέρει τη “σιγή” που τηρεί το οικονομικό επιτελείο σχετικά με την επόμενη έξοδο στις αγορές. Όπως σημείωσε η Citigroup αυτή την εβδομάδα, το 2019 και το 2020 τα spreads θα κινηθούν τις 390 μ.β., ενώ το 2021-2023 στις 350 μ.β.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments