Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν για τους νέους κανόνες που θα ισχύουν στα κόκκινα δάνεια, τα οποία εξακολουθούν να βαραίνουν τους ισολογισμούς των ιταλικών, ελληνικών και κυπριακών τραπεζών σχεδόν μία δεκαετία μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Οι νέοι κανόνες είναι ηπιότεροι από το αρχικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά δεν παύουν να θέτουν αυστηρούς όρους στις τράπεζες για την κάλυψη μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, τουλάχιστον, σε σχέση με το παρελθόν.

Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες, οι τράπεζες πρέπει να έχουν συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια για να καλύψουν εξ ολοκλήρου τα κόκκινα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις που επί μία τριετία βαραίνουν τους ισολογισμούς τους. Αρχικά, η Κομισιόν ήθελε να είναι διετές και όχι τριετές το χρονικό διάστημα που θα έχουν οι τράπεζες για να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια κάλυψης των κόκκινων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, τα οποία φέρουν και το μεγαλύτερο ρίσκο.

Παρ’ όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδοκίμασε τη συμφωνία ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Αναφέρει, ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της πως «η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα είναι ένα σημαντικό βήμα για τη μείωση των κινδύνων στον τραπεζικό κλάδο της Ε.Ε και την ενίσχυση των αντοχών του».

Οι νέοι κανόνες δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ από τον Μάρτιο του 2018, όπως επίσης ήθελε η Κομισιόν. Θα εφαρμοστούν χωρίς καμία απολύτως αλλαγή μόλις δοθεί το πράσινο φως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κοινοβούλια των κρατών-μελών. Παρά δε τις προσδοκίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), οι νέοι κανόνες δεν θα αφορούν τα υφιστάμενα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες της Ευρωζώνης, αλλά τις νέες χορηγήσεις.

Facebook Comments