Η Τουρκική συμπεριφορά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το Κυπριακό, αλλά και η παραπέρα ενίσχυση συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα θα βρεθούν στην ατζέντα της 5ης Συνόδου Κορυφής μεταξύ των κ. Τσίπρα, Αναστασιάδη και Νετανιάχου που πραγματοποιείται την Πέμπτη στην ισραηλινή πόλη Μπερ Σεβά.

Η Σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ είναι η δεύτερη εντός του 2018, και όπως εκτιμάται στην κυβέρνηση, επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας των τριών χωρών σε μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ζητημάτων που περιλαμβάνουν τον διάλογο επί περιφερειακών ζητημάτων, την ενέργεια, την έρευνα και καινοτομία, την κυβερνοασφάλεια, τη γεωργία, τον τουρισμό κ.ά.

«Η τριμερής συνεργασία με Κύπρο και Ισραήλ, σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα σχήματα συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με Αίγυπτο (Σύνοδος Κορυφής 10/10), Ιορδανία (Σύνοδος ΥΠΕΞ 19/12), Παλαιστίνη (Σύνοδος ΥΠΕΞ 17/12) και άλλες ελληνικές πρωτοβουλίες, ενισχύουν το ρόλο της Ελλάδος ως πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια» σχολίαζαν οι κυβερνητικές πηγές.

Στη Σύνοδο (σε μέρος της οποίας θα συμμετάσχει ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ κ Φρίντμαν) αναμένεται να συζητηθεί η συνεργασία της τριμερούς με τις ΗΠΑ, σε σειρά σχημάτων, γεγονός που συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση καθιέρωσης Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ.

Κατά τη Σύνοδο, αναμένεται να συζητηθούν:

Α) Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στο Κυπριακό, το Μεσανατολικό, ο ευρύτερος ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή, και οι εξελίξεις στη Συρία και τον Λίβανο.
Β) Θέματα καινοτομίας και έρευνας και μεταφοράς τεχνογνωσίας από το Ισραήλ, με επίκεντρο τη δημιουργία τεχνολογικών πάρκων στην Ελλάδα μέσω της αξιοποίησης της κρίσιμης γεωγραφικής θέσης της χώρας μας, των αναπτυσσόμενων υποδομών της και του σημαντικού ανθρώπινου κεφαλαίου της. Κεντρική θέση θα έχει η Θεσσαλονίκη, ως σημαντικός κόμβος μεταφορών, ενέργειας και logistics στην περιοχή, γεγονός που επιβεβαιώθηκε τόσο κατά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2018 όσο και κατά την βαλκανική τετραμερή που πραγματοποιήθηκε στην Βουλγαρία με προσκεκλημένο τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό. Σχετικές διαβουλεύσεις θα πραγματοποιηθούν και από τον Υπουργό κ Φωτάκη με τους ομολόγους του. Eπίσης θα συζητηθούν θέματα συνεργασίας στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής και ειδικά της κυβερνοασφάλειας από τον Υπουργό κ Παππά με τους ομολόγους του και γεωργίας από την αρμόδια ΥΦΥΠΕΞ κα Τελιγιορίδου.
Γ) Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί, παρουσία των αρμοδίων Υπουργών των τριών χωρών, στη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και στις ριζικές αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.

«Η χώρα μας έχει καταστήσει έναν από τους βασικούς άξονες της εξωτερικής της πολιτικής, την ασφαλή μεταφορά ενεργειακών πόρων προς την ΕΕ μέσω του πολλαπλασιασμού πηγών και διόδων» τόνιζαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να συζητηθούν οι νέες δίοδοι μεταφοράς LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) με αξιοποίηση της Ρεβυθούσας και του σχεδιαζόμενου FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, θα ανακοινωθεί η υπογραφή, εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος, της διακυβερνητικής συμφωνίας για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East – Med, έργου με μεγάλη γεωπολιτικής σημασίας για τη χώρα μας. Θα συζητηθεί, παράλληλα, η συνεργασία με τρίτα κράτη σε αυτόν τον τομέα.

Κατά τη Σύνοδο θα υπογραφούν επίσης τα εξής κείμενα:

ι. Τριμερές μνημόνιο συνεργασίας για συνεργασία στον τομέα Κυβερνοασφάλειας
ii. Τριμερές μνημόνιο συνεργασίας για συνεργασία στον τομέα Smart Cities και Smart Homes
iιι. Διμερής Συμφωνία Ελλάδος-Ισραήλ για την Εξερεύνηση και Αξιοποίηση του Διαστήματος για Ειρηνικούς Σκοπούς

Στη Σύνοδο ο Πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη, Ψηφιακής Πολιτικής κ. Παππά, τον Αναπλ. Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας κ. Φωτάκη και την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Τελιγιορίδου.
 

Facebook Comments