Το 2019 δεν φαίνεται ευοίωνο για την οικονομία της Ρωσίας, που ενδέχεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω και να αντιμετωπίσει υψηλό πληθωρισμό. Στην εκτίμηση αυτή καταλήγουν οικονομικοί αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters και επικαλέστηκαν τον κίνδυνο νέων οικονομικών κυρώσεων από τη Δύση, το υποτιμημένο ρούβλι αλλά και την αναμενόμενη αύξηση του ΦΠΑ.

Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας το 2018 συγκλίνουν σε μια αύξηση ΑΕΠ κατά 1,7%, ενώ για το 2019 δεν αναμένεται να υπερβεί το 1,4%. «Το επόμενο έτος θα είναι δύσκολο καθώς η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί όταν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ, ενώ ο πληθωρισμός θα βρίσκεται στα ύψη και τα επιτόκια το ίδιο», σχολιάζει μιλώντας στο Reuters ο Ολεγκ Κούζμιν, οικονομολόγος της Renaissance Capital. Ο ίδιος υπογραμμίζει πως «κύριος παράγοντας κινδύνου για τη Ρωσία είναι οι κυρώσεις».

Παράλληλα, όμως, αναμένεται πως θα επιταχυνθεί ο πληθωρισμός μετά την αύξηση του ΦΠΑ στο 20% από το 18%. Στη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου του 2018 η Τράπεζα της Ρωσίας χρειάστηκε να αυξήσει ήδη δύο φορές τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την εκτίναξη του πληθωρισμού. Σύμφωνα, όμως, με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Ρωσία θα υπερβεί τον στόχο του 4% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα και θα επιταχυνθεί σε επίπεδα πάνω από το 5% μέχρι τα τέλη του 2019. Το ρούβλι ενδέχεται, άλλωστε, να πληγεί το επόμενο έτος, καθώς η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να αρχίσει ξανά τις αγορές συναλλάγματος.

Η ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας παραμένει κάτω του μέσου όρου τα τελευταία χρόνια, καθώς το ρούβλι έχει υποτιμηθεί και η ισοτιμία του παραμένει ασταθής. Εξάλλου, οι τιμές του πετρελαίου έχουν σημειώσει πτώση πλήττοντας τα έσοδα της Ρωσίας, ενώ οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ρωσία ΗΠΑ και Ε.Ε. μετά την προσάρτηση της Κριμαίας αναστέλλουν μερικώς την οικονομική δραστηριότητα. 

Facebook Comments