Δύο κατηγορίες δανειοληπτών μένουν θεωρητικά εκτός του σχεδίου Εστία σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και αυτές αφορούν κυρίως, όσους έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα από τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν τεθεί στο σχέδιο αλλά και όσους έχουν τόσο χαμηλά εισοδήματα ώστε ούτε με το σχέδιο να καθίστανται βιώσιμοι δανειολήπτες.

Για αυτούς, όπως είπε ο υπουργός, υπάρχουν δύο πράγματα που μπορούν να γίνουν. Το πρώτο αφορά στην εφαρμογή προνοιών του πλαισίου αφερεγγυότητας και το δεύτερο αφορά στα κρατικά σχέδια που επεξεργάζεται το υπουργείο εσωτερικών, για τα οποία αναμένονται σύντομα αποφάσεις, όπως είπε.

Ιδιαίτερα για τη δεύτερη ομάδα δανειοληπτών ο κ. Γεωργιάδης παρέπεμψε σε πολιτικές του υπουργείου εργασίας σε σχέση με το ΕΕΕ και του υπουργείου εργασίας σε σχέση με την υπό επεξεργασία νέα στεγαστική πολιτική.

Στις δηλώσεις του ανέφερε ότι για αυτούς τους δανειολήπτες, υπάρχουν επιλογές μέσω του ΕΕΕ καθώς «το κράτος ήδη ενισχύει τη δόση ή το ενοίκιο για τους πολίτες κάτω από το ΕΕΕ», όπως είπε. Πρόσθεσε ότι υπάρχει επίσης το πλαίσιο αφερεγγυότητας για τους δανειολήπτες που ακόμα και με το σχέδιο Εστία δεν θα είναι βιώσιμοι.

Πέραν αυτού, είπε, η κυβέρνηση βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο εξέτασης επιλογών για την κατοικία και εργαλείων για διευκόλυνση και εξασφάλιση πρόσβασης σε κατοικία μέσω ενοικίου ή μέσω δόσης, για τις πραγματικά ασθενέστερες ομάδες.

Σε σχέση με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές τόνισε ότι εάν με τη συμμετοχή στο σχέδιο Εστία πάψουν οριστικά να είναι κακοπληρωτές, θα έχουν την ευκαιρία να κρατήσουν την κατοικία τους. «Δεν θα υπάρχει καμία προστασία για κανένα στρατηγικό κακοπληρωτή» είπε, εάν παρά τα όσα θα κάνει το κράτος συνεχίσουν να είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Αναμένεται έγκαιρη αποδέσμευση των €33 εκ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Γεωργιάδης  εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει έγκαιρη αποδέσμευση του δεσμευμένου κονδυλίου, σημειώνοντας πως ούτως η άλλως οι κρατικές υπηρεσίες χρειάζονται κάποιο χρόνο ακόμα για να ολοκληρώσουν την ετοιμασία των σχετικών νομικών εγγράφων.

Ανέφερε πως το σχέδιο είναι αναγκαίο και πως πάντα θα υπάρχουν ερωτήματα και διλήμματα σε ότι αφορά τέτοια σχέδια, «όμως το σχέδιο έχει δουλευτεί και έχει περάσει από αυστηρό έλεγχο και θα μας βοηθήσει ως χώρα και ως οικονομία να διαχειριστούμε ένα από τα τελευταία κατάλοιπα προβλήματα που κουβαλούμε από την εποχή της αλόγιστης πιστωτικής επέκτασης που άφησε πίσω της μεγάλο όγκο ΜΕΔ.

Πρόσθεσε ότι αυτό στο οποίο στοχεύει το κράτος είναι στα δάνεια όσων δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τα μη εξυπηρετούμενα τους δάνεια και κινδυνεύουν τα χάσουν την κατοικία τους και πως στόχος είναι η προστασία της κατοικίας να γίνει με τρόπο που θα διασφαλίζει τη σταθερότητα του συστήματος ως σύνολο.

Εντός ημερών η σύμβαση κράτους – τραπεζών για σχέδιο Εστία

Θέμα ημερών είναι η ολοκλήρωση των νομικών εγγράφων που θα αποτελέσουν τη σύμβαση που θα υπογράφεται μεταξύ κράτους και πιστωτικών ιδρυμάτων, για την πρακτική εφαρμογή του σχεδίου Εστία.

Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ο οποίος ενημέρωσε σήμερα την επιτροπή οικονομικών για το σχέδιο Εστία, αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό ετοιμασία το λεπτομερές συμφωνητικό μεταξύ κράτους και τραπεζών, που θα αποτελέσει τη σύμβαση στην οποία θα αποτυπώνονται όσα προβλέπει το σχέδιο.

Σημείωσε ότι το συμφωνητικό θα ελεγχθεί νομοτεχνικά από τη νομική υπηρεσία και πως θα εγκριθεί από  το υπουργικό συμβούλιο για να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος του σχεδίου Εστία, ώστε να ξεκινήσει η συνομολόγηση των συμφωνιών για την εφαρμογή του σχεδίου με κάθε πιστωτικό ίδρυμα ξεχωριστά.

Πρόσθεσε ότι το υπουργείο οικονομικών βρίσκεται και σε διαβούλευση με το υπουργείο εργασίας που θα είναι ο φορέας διαχείρισης του σχεδίου, ώστε να υπάρξει κατάληξη στον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται επιβεβαίωση των περιουσιακών στοιχείων δανειοληπτών που θα συμμετέχουν στο σχέδιο, ειδικά για τις περιπτώσεις που η περίοδος αποπληρωμής του δανείου, θα είναι μακρά.

«Εντός των επόμενων ημερών θα ολοκληρωθούν οι εσωτερικές διαδικασίες και θα χρειαστούμε και την αποδέσμευση του κονδυλίου από τη βουλή» επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης σημειώνοντας πως το επίσημο αίτημα θα σταλεί στην επιτροπή εντός της εβδομάδας.

Παράλληλα, ο υπουργός κατέθεσε στην επιτροπή το τελικό σχέδιο Εστία, όπως αυτό εγκρίθηκε από την ευρωπαϊκή επιτροπή στις αρχές Δεκεμβρίου, περιλαμβάνοντας τις τελευταίες αλλαγές που είχαν περιληφθεί σε αυτό.

Facebook Comments