“Οι λαϊκιστές στην Ιταλία μόλις έκαναν πίσω, ξανά. Αντιμέτωποι με πιθανή χρεοκοπία μιας τράπεζας που θα αφάνιζε χιλιάδες καταθετών από τη δεξαμενή των ψηφοφόρων του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, ενέκριναν κρατικές εγγυήσεις για μελλοντικές εκδόσεις ομολογιών της προβληματικής Banca Carige SpA και επέδειξαν προθυμία να υποστηρίξουν μια προληπτική ανακεφαλαιοποίηση”, γράφει το πρακτορείο Bloomberg.

Η φλογερή ρητορική του κυβερνητικού συνασπισμού κατά των τραπεζών φαίνεται ότι οδεύει εκεί που κατέληξαν και οι δεσμεύσεις να αντιπαρατεθούν με την ΕΕ για τον προϋπολογισμό, με την κυβέρνηση να υποχωρεί και να υπόσχεται ότι θα διαφυλάξει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των καταθετών. Παρά την σημασία που έχει για την Γένοβα και την γύρω περιφέρεια, η Carige δεν συνιστά σημαντική απειλή για το ιταλικό, ή τα ευρωπαϊκά τραπεζικά συστήματα, σύμφωνα με Ιταλούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η τράπεζα διαθέτει περιουσιακά στοιχεία ύψους 25 δισ. ευρώ και η αγοραία αξία της έχει βυθιστεί στα 84 εκατ. ευρώ. Κατά την διάρκεια επείγοντος υπουργικού συμβουλίου χθες, εγκρίθηκε η έκδοση διατάγματος με το οποίο προσφέρονται “ευρύτατες εγγυήσεις προς διαφύλαξη των καταθετών”. Τα μέτρα, που έχουν άμεση εφαρμογή, επιτρέπουν στους ειδικούς διαχειριστές της τράπεζας να αναζητήσουν τρόπους για τη σταθεροποίηση του χαρτοφυλακίου της και να επανεκκινήσουν τις δραστηριότητές της, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κόντε.

Η κυβέρνηση ενδέχεται να εξετάσει αίτημα για προληπτική ανακεφαλαιοποίηση ώστε να αποκατασταθεί η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας, όπως έγινε το 2017 με την Banca Monte dei Paschi di Siena, λύση που το Κίνημα των 5 Αστέρων είχε σφοδρά επικρίνει. Ενώ η Carige δεν είναι σημαντική τράπεζα σε εθνικό επίπεδο, τυχόν κατάρρευσή της θα έπληττε μια περιφέρεια της Ιταλίας που έχει ήδη υποστεί αποβιομηχάνιση και καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των υποδομών της, ενώ πρόσφατα στη Γένοβα κατέρρευσε γέφυρα με απολογισμό πολλούς νεκρούς. Οι εταίροι του συνασπισμού προσπαθούν να βρουν λύσεις για την τραπεζική κρίση, με τον Salvini να ευνοεί την εξαγορά της Carige από άλλη μεγαλύτερη τράπεζα με χρήση κρατικών χρημάτων για να γίνει η συμφωνία δελεαστικότερη. Η κρίση συνιστά δίλημμα για τους λαϊκιστές, που στο παρελθόν είχαν καταγγείλει την παροχή κρατικής βοήθειας στις τράπεζες, αναφέρει το Bloomberg.

Facebook Comments