Νέες σημαντικά χαμηλότερες τιμές στόχους για τις τρεις συστημικές τράπεζες που παρακολουθεί (Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς) βάζει η Deutsche Bank (DB) σε νέα ανάλυσή της που ακολουθεί τις εκτιμήσεις για τα μεγέθη των τραπεζών.

Όπως σημειώνει ο οίκος μείωσε την πρόβλεψη για τα έσοδα, κυρίως σε ότι αφορά τα καθαρά έσοδα από τόκους κατά μέσο όρο 3,5% το 2019 και 5% για το 2020. Η αιτία είναι η επιβράδυνση στην αύξηση του δανεισμού και χαμηλότερη συμμετοχή των NPEs στην «πάνω γραμμή» των ισολογισμών. Τα έσοδα από προμήθειες είναι 1,5% το χρόνο χαμηλότερα έναντι της προηγούμενης εκτίμησης. Σημειώνει ότι μέρος των παραπάνω αποκλίσεων αντισταθμίζεται από τα χαμηλότερα κόστη σε ορισμένες τράπεζες, καθώς κάποιες εξ αυτών έχουν ήδη ανακοινώσει προγράμματα εθελούσιας εξόδου.

Η D.B επίσης μειώνει τις εκτιμήσεις της από τις προμήθειες, καθώς βλέπει πιέσεις από χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας, ενώ μέρος της υποβάθμισης αντισταθμίζεται από το χαμηλότερο κόστος, καθώς ορισμένες τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, όπως η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank. Η μεγαλύτερη μεταβολή στις εκτιμήσεις αφορά τις προβλέψεις, τονίζει, ενώ έχει αυξήσει το κόστος του κινδύνου για τις ελληνικές τράπεζες, ώστε να ενσωματωθεί ο αυξημένος αντίκτυπος από τη μείωση των NPEs μέσω των πωλήσεων μετά την περιορισμένη οργανική μείωση που παρατηρήθηκε τα τελευταία δύο με τρία τρίμηνα.

Η επιβράδυνση των εσόδων παράλληλα με τις υψηλότερες προβλέψεις οδηγούν σε σημαντική μείωση των προβλέψεων του καθαρού κέρδους για τις ελληνικές τράπεζες, όπως προειδοποιεί η Deutsche Bank, προσθέτοντας πως λόγω των εξαιρετικά χαμηλών επιπέδων κερδοφορίας οι ποσοστιαίες μεταβολές είναι μεγάλες και επηρεάζουν σημαντικά τις εκτιμήσεις της.

Με βάση τα παραπάνω ο οίκος μειώνει τις τιμές στόχους αλλά διατηρεί τις συστάσεις:

Εθνική Τράπεζα: Σύσταση «αγορά» και τιμή στόχος 1,4 ευρώ έναντι 2,7 ευρώ.

Alpha Bank: Σύσταση «αγορά» και τιμή στόχος 1,5 ευρώ έναντι 2 ευρώ.

Πειραιώς: Σύσταση «διακράτηση» και τιμή στόχος 0,7 ευρώ έναντι 2,16 ευρώ.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments