Σε ομιλία της στην Βουλή αυτήν την στιγμή, η Τέρεζα Μέι δήλωσε ότι αν η πρόταση της δεν περάσει από την Βουλή αύριο οι μόνες δύο επιλογές είναι η ένα «σκληρό» Brexit ή η ακύρωση του Brexit εντελώς.

Νωρίτερα, η βρετανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης που παρέχει «διαβεβαιώσεις» σχετικά με την συμφωνία για το Brexit εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στην Βουλή των Κοινοτήτων, σε μία προσπάθεια να δοθούν επαρκείς εγγυήσεις που θα αλλάξουν την γνώμη των βρετανών βουλευτών , οι οποίοι αναμένεται να καταψηφίσουν την συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.

Η επιστολή περιέχει τις «διαβεβαιώσεις» του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η επιστολή των Τουσκ και Γιούνκερ δεν περιλαμβάνει κάτι καινούργιο, απλώς αναφέρεται αναλυτικότερα στις διαβεβαιώσεις για το «backstop» και την εφαρμογή του. Τουσκ και Γιούνκερ δηλώνουν ότι θα προσπαθήσουν με μεγάλη προσήλωση να βρουν τεχνικές λύσεις στο θέμα των ιρλανδικών συνόρων που θα καταστήσουν περιττό το «backstop».

Παράλληλα με την δημοσίευση της επιστολής και στο πλαίσιο της άσκησης ασφυκτικής πίεσης επί των βουλευτών, η Τερέζα Μέι προειδοποίησε ότι εάν η Βουλή των Κοινοτήτων απορρίψει την συμφωνία της, η πιο πιθανή συνέπεια θα είναι «να μην υπάρξει Brexit».

Facebook Comments