«Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να λάβει επαρκή στήριξη στη Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς βουλευτές και από άλλα κόμματα τάσσονται υπέρ της συμφωνίας», εκτιμά το πρακτορείο Bloomberg σε ανάλυσή του.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, στην ανάλυσή του που αναδημοσιεύεται και στην Washington Post, «η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου δεν είναι πιθανό να ανατρέψει την κυβέρνηση καθώς αρκετοί βουλευτές των ΑΝΕΛ αναμένεται να ταχθούν ενάντια στον Καμμένο και να υποστηρίξουν τον Αλ. Τσίπρα, παρατείνοντας τη θητεία του για λίγους ακόμη μήνες».

Παράλληλα, τονίζεται πως «εάν ο κ. Τσίπρας δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, θα αναγκαστεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Αλλά η συμφωνία για τη “Μακεδονία” θα περάσει πριν γίνουν οι εκλογές».

Στο ερώτημα γιατί το «μακεδονικό» ζήτημα είναι σημαντικό για τον Αλέξη Τσίπρα, το Bloomberg σχολιάζει ότι «στην προεκλογική περίοδο ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέλει να επικαλεστεί την επίλυση της ιστορικής διαμάχης με την ΠΓΔΜ ως ένα από τα επιτεύγματά του μαζί με την έξοδο από τα μνημόνια και τις οδυνηρές συνθήκες που τα συνόδευαν. Έβαλε ένα μεγάλο στοίχημα ότι θα μπορούσε να επιλύσει τη διένεξη για τη “Μακεδονία”, αναλαμβάνοντας ο ίδιος προσωπικά του υπουργείο Εξωτερικών τον περασμένο Οκτώβριο και δεσμευόμενος ότι θα ολοκληρώσει τη συμφωνία. Η κυβέρνησή του θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μία νίκη στην εξωτερική πολιτική ιδιαίτερα μετά την αποτυχία των συνομιλιών με την Τουρκία το 2017 για την προώθηση των προσπαθειών για την επανένωση της Κύπρου.

Εάν η Μακεδονία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η στρατιωτική Συμμαχία θα επεκτείνει την επιρροή της σε μία περιοχή όπου η παρουσία της Ρωσίας είναι ισχυρή, βελτιώνοντας την ασφάλεια και αναφορικά με την Ελλάδα, η κυβέρνηση του Τσίπρα ελπίζει ότι η χώρα θα αποκομίσει θετικό πρόσημο στην ευρύτερη περιοχή».

Σύμφωνα με το πρακτορείο «ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει μεγάλο δρόμο μπροστά του για να επιλύσει τη διαμάχη ονομασίας επτά δεκαετιών με τον βόρειο γείτονα της Ελλάδας. Αν και οι δύο πλευρές κινούνται προς την κατεύθυνση οριστικοποίησης μιας συμφωνίας, ο κίνδυνος για τον Αλ. Τσίπρα δεν έχει τελειώσει. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η συμφωνία θα μπορούσε να επισπεύσει τη διεξαγωγή εκλογών πριν λήξει η θητεία του τον Οκτώβριο του 2019».

Facebook Comments