Πολιτικό στριπτήζ ΑΝΕΛ και… ΔΑΝΕΛ με φόντο τις Πρέσπες
Είναι μερικές φορές που το σύμπαν συνωμοτεί για να πετύχεις αυτό που έχεις βάλει στόχο
Είναι μερικές φορές που το σύμπαν συνωμοτεί για να πετύχεις αυτό που έχεις βάλει στόχο
Είναι μερικές φορές που το σύμπαν συνωμοτεί για να πετύχεις αυτό που έχεις βάλει στόχο. Είναι όμως και κάτι άλλες φορές που ενώ τα έχεις οργανώσει όλα τέλεια, το σύμπαν συνωμοτεί όχι ακριβώς για να σου χαλάσει τον τελικό στόχο, αλλά για να σε βάλει σε περιπέτειες. Σε καλεί με τον τρόπο του να αποδείξεις ότι είσαι τόσο αποφασισμένος να τα καταφέρεις που θα κάνεις τα πάντα, χωρίς ταμπού, χωρίς προσχήματα, «πιο χαμηλά, Λόλα, μαζί σου κι άλλο πέφτω χαμηλά» όπως λέει και το τραγούδι.
Δείτε πώς το ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας για να λύσει το Σκοπιανό και πού έφτασε.
Το πρώτο σχέδιο ήταν ο διχασμός της ΝΔ. Η μέθοδος, προβλέψιμη. Στοχοποίηση Σαμαρά και ρητορεία για «ακροδεξιά» και «φασίστες» που πολεμούν τη συμφωνία. Μέχρι Μητσοτατικός (του πατέρα) εμφανίστηκε στη Βουλή ο Τσίπρας (και Καραμανλικός, βέβαια, λόγω εθνικής γραμμής Βουκουρεστιου) θεωρώντας ότι θα κάνει άνω – κάτω τη ΝΔ. Όχι απλώς δεν τα κατάφερε, αλλά έδωσε στο Κυριάκο Μητσοτάκη το πλεονέκτημα της συσπείρωσης του συνόλου της Κεντροδεξιάς. Με τη διαφωνία του στη Συμφωνία των Πρεσπών ο Μητσοτάκης ουσιαστικά «έσβησε» όλες τις κινήσεις εκ δεξιών της ΝΔ και ενίσχυσε την προοπτική της αυτοδυναμίας της.
Αφού υπέστη την πρώτη τακτική ήττα με την ενίσχυση της ΝΔ, ο Τσιπρας κατάφερε στη συνέχεια να προκαλέσει βαθύ ρήγμα μέσα στο ίδιο του το κόμμα. Ο αρχιτέκτονας της Συμφωνίας Νικος Κοτζιάς πήρε το δρόμο για τα αποδυτήρια, γιατί ο πρωθυπουργός προτίμησε αντί αυτού να στηρίξει τον κυβερνητικό του εταίρο και προσωπικό φίλο Πάνο Καμμένο.
Και ερχόμαστε στα τελευταία: Έφτασε η ώρα που απευχόταν ο Καμμενος και πέρασε η Συμφωνία στα Σκόπια, οπότε ήρθε η κορύφωση του δράματος, που επειδή δεν είναι ακριβώς Δράμα αλλά έχει και στοιχεία επιθεώρησης ολοκληρώνεται με ένα διπλό πολιτικό στριπτήζ: Από τη μια οι ΑΝΕΛ κι από την άλλη ο… ΔΑΝΕΛ.
Προσέξτε τι ακριβώς έχει συμβεί: Ο Τσιπρας ψάχνει δυο πλειοψηφίες 151 βουλευτών. Μια για ψήφο εμπιστοσύνης και η άλλη για ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι δυο πλειοψηφίες ουσιαστικά ταυτίζονται αλλά στο σχεδιασμό του Μαξίμου – πέραν των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – άλλοι βουλευτές απαρτίζουν τη μια κι άλλοι την άλλη. Για να βγουν όμως οι πλειοψηφίες, χρειάζονται οπωσδήποτε και στις δυο περιπτώσεις βουλευτές των ΑΝΕΛ. Όχι όμως ο ιδιος ο Καμμένος, που πρέπει πλέον να αφεθεί ελευθερος να υψώσει το λάβαρο της επανάστασης. Ποια λύση βρέθηκε λοιπόν; Δυο από τους υπουργούς του Καμμένου που είναι και βουλευτές (Κουντουρά, Κόκκαλης) θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και θα διαγραφούν από τους ΑΝΕΛ. Άλλοι δυο βουλευτές των ΑΝΕΛ που δεν είναι υπουργοί (Παπαχριστόπουλος, Ζουραρις) θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης αλλά δε θα διαγραφούν! Γιατί είναι απλοί βουλευτές και δίνουν την ψήφο τους άδολα κι όχι για την καρέκλα. Μια υπουργός – βουλευτής διορισμένη στην κυβέρνηση από τους ΑΝΕΛ, η Κατερινα Παπακωστα, θα δώσει επίσης ψήφο εμπιστοσύνης αλλά αυτή δε διαγράφεται γιατί παρέμεινε ανεξάρτητη βουλευτής, δεν εντάχθηκε στους ΑΝΕΛ. Ποιος Θεός τη φώτισε, ευτυχώς γιατί θα είχαμε κι άλλο πρόβλημα.
And last but not least που λένε κι οι Εγγλέζοι, φτάνουμε στον 151ο της ψήφου εμπιστοσύνης, τον μέχρι πριν λίγες ώρες βουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Δανέλλη.
Από την πρώτη στιγμή ο άνθρωπος είπε ξεκάθαρα ότι την πιστεύει τη συμφωνία και θα την ψηφίσει οπωσδήποτε. Άλλωστε, μια ζωή αρθρογραφούσε προς αυτή την κατεύθυνση και επ’ αυτού ουδεμία αντίρρηση για τη συνέπεια του ανδρός. Τι είπε όμως ο Δανέλλης για την ψήφο εμπιστοσύνης; Τη δίνει στην κυβέρνηση, επειδή ο Τσίπρας τη ζητά πριν φέρει τη συμφωνία στη Βουλή. Τη δίνει, δηλαδή, όπως έλεγε, για ένα και μόνο λόγο: Για να μπορέσει να ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Εδώ όμως τελειώνει η συνέπεια και αρχίζει το πολιτικό στριπτηζ. Διότι το Ποτάμι, ζητώντας από τον Δανέλλη να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, του εξήγησε πως αν ο ίδιος γίνει ο 151ος, τότε το Ποτάμι δε θα ψηφίσει τη Συμφωνία όταν έρθει αυτή στη Βουλή. Με άλλα λόγια, ο Δανέλλης ξέρει ότι δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης μπορεί και να δυσκολεύει την ψήφιση της Συμφωνίας. Άρα δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης για τη Συμφωνία αλλά για να διαγραφεί και να πάει μια ώρα αρχύτερα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Τι θα γίνει λοιπόν αν τυχόν το Ποτάμι κάνει πράξη την απειλή του και δεν ψηφίσει τη Συμφωνία, τώρα που ο Δανέλλης γίνεται ο 151ος; Θεωρητικά η συμφωνία δε θα περάσει, γιατί βάσει των δηλωσεών τους Ζουράρις και Κόκκαλης δίνουν μεν ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δεν ψηφίζουν τη Συμφωνία. Άρα από τους 151 της ψήφου εμπιστοσύνης πέφτουμε στους 149 για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ειλικρινά, το πιστέψατε; Το έργο, δράμα με στοιχεία επιθεώρησης, έχει προβλέψιμο τέλος. Όπως κουράστηκαν λίγο στα Σκόπια αλλά βρήκαν τελικά τους απαραίτητους βουλευτές για τη συμφωνία, ετσι θα γίνει κι εδώ. Αν δεν ψηφίσει το Ποτάμι θα αναγκαστούν απλώς Ζουραρις – Κόκκαλης να το κάνουν εκείνοι. Ο Κόκκαλης έτσι κι αλλιώς έχει διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ, ο Ζουράρις αν θέλει να διαγραφεί κι εκείνος παίρνει και μια θέση στην κυβέρνηση, στον επικείμενο ανασχηματισμό. Και ο Καμμένος τον αντικαθιστά με κάποιον ανεξάρτητο βουλευτή (ακούγεται ο Φωκάς ώστε να συνεχίσει να πορεύεται με πέντε βουλευτές (Καμμένος, Κόλλια -Τσαρουχά, Κατσίκης, Παπαχριστόπουλος, Ζουράρις ή Φωκάς) και να διατηρεί τα προνόμια κοινοβουλευτικού κομματος. Τώρα θα μου πείτε τι θα γίνει αν και ο Παπαχριστόπουλος γίνει υπουργός και πρέπει να τον διαγράψει ο Καμμένος που δε δέχεται πια υπουργούς στο κόμμα του; Κάτι θα βρεθεί, άλλωστε σε λίγο θα τραγουδάνε όλοι μαζί αυτό το τραγουδάκι που λέγαμε παλιά στο δημοτικό: Ο Μάϊος μας έφτασε, εμπρός βήμα ταχύ να τον προϋπαντήσουμε παιδιά στην εξοχή. Και στις κάλπες…
Facebook Comments