Θετική εξέλιξη για την Ελλάδα θεωρεί η JP Morgan τις πρόωρες εκλογές, στις οποίες και αναμένει νίκη της Νέα Δημοκρατίας με απόλυτη πλειοψηφία. Όπως επισημαίνει ακόμη και να περάσει η ψήφος εμπιστοσύνης στη Βουλή αύριο, η ευάλωτη πλειοψηφία που θα έχει η κυβέρνηση Τσίπρα σημαίνει πως οι πιθανότητες διάλυσής της νωρίτερα από τον Οκτώβριο είναι εξαιρετικά ισχυρές.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να επιβιώσει από την αυριανή ψήφο εμπιστοσύνη στη Βουλή, χάρη κυρίως στη στήριξη των βουλευτών των (πρώην) ΑΝΕΛ, με την πλειοψηφία ωστόσο να παραμένει εύθραυστη, όπως σημειώνει η JP Morgan σε νέα της έκθεση. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ελλάδα θα οδηγούνταν σε πολιτική κρίση, όπως επισημαίνει.

Έτσι, σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα, η κυβέρνηση Τσίπρα θα μπορέσει να παραμείνει στη θέση της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Με τις εκλογές να έχουν (κανονικά) προγραμματιστεί να γίνουν έως τις 20 Οκτωβρίου, η JP Morgan Θεωρεί πως ο Τσίπρας και πολλοί βουλευτές θα προσπαθήσουν να παραμείνουν στην εξουσία έως τη λήξη της θητείας του. Ωστόσο, μία αδύναμη πλειοψηφία η οποία βασίζεται στη στήριξη βουλευτών της αντιπολίτευσης θα είναι ευάλωτη, και έτσι η πιθανότητα διάλυσης της κυβέρνησης νωρίτερα από τον Οκτώβριο είναι εξαιρετικά ισχυρή. Εάν δεν περάσει η αυριανή ψήφος εμπιστοσύνης, τότε θα ακολουθήσουν πρόωρες εκλογές, αν και ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να έχει κάποια περιθώρια ελιγμού σχετικά με την ακριβή ημερομηνία των εκλογών.

Όπως τονίζει η JP Morgan οι δημοσκοπήσεις δίνουν ισχυρό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία, η οποία (με βάση το τρέχον εκλογικό σύστημα) θα είναι σε ευνοϊκή θέση να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Εναλλακτικά, η ΝΔ θα χρειαστεί να βρει έναν “junior” εταίρο για μια κυβέρνηση συνασπισμού (ενδεχομένως, το Κίνημα Αλλαγής, το πρώην κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ). Κατά την άποψη της αμερικάνικης τράπεζας, μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της ΝΔ θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα, δεδομένης της πιο φιλικής προς τις επιχειρήσεις οικονομικής της ατζέντας. Υπό αυτή την έννοια, δεν θεωρεί ότι οι πρόωρες εκλογές θα προκαλέσουν αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις ή αρνητική αντίδραση στην αγορά.

Αναμφισβήτητα, τονίζει η JP Morgan, οι πρόωρες εκλογές θα θεωρηθούν θετική εξέλιξη, διότι θα μειώσουν τον κίνδυνο γύρω από τη χάραξη πολιτικής σε ένα εκλογικό έτος και θα επιταχύνει την πολιτική αλλαγή που προβλέπουν οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις σε μια εποχή όπου οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν σχετικά υψηλές.

Η JP Morgan τέλος σημειώνει πως υπάρχει ένα πιθανό αρνητικό σενάριο όπου η ΝΔ μετά τις εκλογές θα δυσκολευτεί να κτίσει ισχυρή πλειοψηφία μετά τις διαπραγματεύσεις με άλλα κόμματα. Όπως σημειώνει, θα υπάρξει ένας νέος – πλήρως αναλογικός – εκλογικός νόμος σε μια ενδεχόμενη δεύτερη εκλογή, με σαφείς αρνητικές επιπτώσεις στη διακυβέρνηση σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο. Σε αυτό το στάδιο, είναι πολύ νωρίς για να γίνουν εικασίες για τα μελλοντικά αποτελέσματα των εκλογών και περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση Τσίπρα επιβιώσει, όπως προβλέπεται ευρέως από τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης, καταλήγει.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments