Ένα non-stop ράλι σημειώνεται εδώ και κάποιες μέρες στα ελληνικά 5ετή ομόλογα, τα οποία κινούνται σε πλήρη αντίθεση με τις διαθέσεις που επικρατούν στο ελληνικό Χρηματιστήριο όπου το sell-off των τραπεζικών μετοχών το οποίο έφτασε το 20% μέσα σε έξι συνεδριάσεις, έχει ασκήσει πιέσεις στον Γενικό Δείκτη, και ενώ το πολιτικό θερμόμετρο χτυπούσε όλο αυτό το διάστημα “κόκκινο” με τους αναλυτές να στέλνουν μηνύματα κινδύνου για την πολιτική αστάθεια στη χώρα.

Από το κλείσιμο στις 11 Ιανουαρίου, το 5ετές ομόλογο έχει ξεκινήσει μία πορεία αδιάκοπης βελτίωσης, με αποτέλεσμα μέσα στις πέντε συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας και παρά την “καυτή” πολιτική επικαιρότητα που “κανονικά” θα ενέτεινε τη μεταβλητότητα και τη νευρικότητα στην αγορά ελληνικού χρέους, η απόδοσή του σημειώσει πτώση της τάξης του 7,5%, κινούμενη πλέον μία ανάσα από το 3% και στο 3,066% σήμερα, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Αξίζει να σημειωθεί πως και το μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου στην ΗΔΑΤ αυτήν την εβδομάδα αφορά τους 5ετείς τίτλους.

Συγκριτικά, να αναφέρουμε πως και το 10ετές ομόλογο έχει σημειώσει βελτίωση ωστόσο δεν συγκρίνεται με το μέγεθος αυτής του 5ετούς. Η απόδοση του 10ετούς κινείται σήμερα στο 4,189%, ενώ την Δευτέρα έφτανε το 4,282%.

Κάποιοι αναλυτές μεταφράζουν αυτό το γεγονός ότι η επίτευξη της ψήφου εμπιστοσύνης της ελληνικής κυβέρνησης στη Βουλή, η οποία αναμενόταν ευρέως, ήταν αρκετή για να κρατήσει χαμηλά τους τόνους στην αγορά. “Γι αυτό βλέπουμε αυτή τη σταθεροποίηση στις αποδόσεις των ομολόγων” εξήγησε στο Reuters ο Τάκης Ζαμάνης επικεφαλής trading στην Beta Securities.

Ωστόσο, έμπειροι της αγοράς ομολόγων μιλούν για προετοιμασία του εδάφους για νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, με “ατού” τη λήψη της ψήφου εμπιστοσύνης καθώς και το πέρασμα της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή. Η έκδοση ενός νέου 5ετούς ομολόγου, μικρού μεγέθους και κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ, θεωρείται το πιθανό πρώτο “στοίχημα” του ΟΔΔΗΧ σχεδόν έναν χρόνο μετά την έκδοση του 7ετούς ομολόγου τον Φεβρουάριο του 2018.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στα τέλη του περασμένου έτους ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε τρία σενάρια για την έξοδο στις αγορές το 2019 τα οποία περιλαμβάνουν νέες εκδόσεις κρατικών ομολόγων αναφοράς συνολικού ποσού ύψους έως 7 δισ. ευρώ.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments