Την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί νέα παράταση στο πλαίσιο προστασίας του νόμου Κατσέλη και ότι το νέο περιβάλλον προστασίας της κύριας κατοικίας θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου έκανε αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας μετά την ολοκλήρωση της διευρυμένης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καταγραφούν οι εκκρεμότητες ενόψει και της έναρξης των διαβουλεύσεων με τους επικεφαλής των θεσμών.

Αυτό πάντως που ξεκαθάρισε το ίδιο στέλεχος είναι ότι θα υπάρξει κριτήριο εισόδου στο νέο καθεστώς ρύθμισης και αυτό θα αφορά στην εμπορική και όχι στην αντικειμενική αξία των ακινήτων.

Από την ίδια σύσκεψη προέκυψε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην τοποθέτηση των νέων ΓΓ στα υπουργεία (κάτι που αποτελεί μια από τις βασικές εκκρεμότητες της μεταμνημονιακής αξιολόγησης), ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο πλέον αν η συγκεκριμένη εκκρεμότητα θα έχει κλείσει μέχρι και τις 27 Φεβρουαρίου, οπότε και θα δημοσιευθεί η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών.

Νωρίτερα:

Το νέο σχήμα που θα αντικαταστήσει τον «νόμο Κατσέλη» για την προστασία της α΄ κατοικίας τέθηκε επί τάπητος σε ευρεία υπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών εν όψει της άφιξης τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Το νέο σχήμα περιλαμβάνεται στις 16 δράσεις για την αξιολόγηση της οικονομίας στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης, και σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που μετείχε στη σύσκεψη, για την ένταξη στο νέο σχήμα θα λαμβάνεται υπόψη η εμπορική αξία του ακινήτου και όχι η αντικειμενική. Ο ίδιος παράγοντας εκτίμησε, παράλληλα, ότι δεν θα χρειαστεί νέα παράταση για τον «νόμο Κατσέλη» που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να συζητηθούν, αλλά θα προλάβουμε».

Σημειώνεται ότι, όπως είχε αναφέρει χθες αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, το νέο σχήμα θα βρίσκεται κοντά στο κυπριακό μοντέλο «Εστία», με την επιδότηση από το κράτος των δόσεων του δανείου.

Όσον αφορά στην τοποθέτηση των νέων γενικών γραμματέων στο Δημόσιο, που επίσης αποτελεί μια από τις 16 δράσεις, στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης απέδωσε την καθυστέρηση και στον φόρτο εργασίας του ΑΣΕΠ.

Facebook Comments