Η πρώτη συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε το Σάββατο ο αμερικανός πρόεδρος απορρίφθηκε άμεσα από τους Δημοκρατικούς. Οι τελευταίοι συνεχίζουν να αρνούνται κατηγορηματικά να εγκρίνουν το παραμικρό κονδύλι για την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Παρά ταύτα οι Ρεπουμπλικάνοι αποφάσισαν να βγουν στην αντεπίθεση, φέρνοντας αύριο Τρίτη τις προτάσεις Τραμπ προς ψήφιση στο Κογκρέσο.

Όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς: «Αυτό που πρότεινε ο πρόεδρος ήταν ένας συμβιβασμός καλής θελήσεως για να αντιμετωπιστεί μια πραγματική ανθρωπιστική κρίση και κρίση ασφαλείας στα νότια σύνορά μας αλλά και για να τερματιστεί το shutdown της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της αμερικανικής Γερουσίας, ο Ρεπουμπλικάνος Μιτς Μακόνελ, συμφώνησε να φέρει το νομοσχέδιο προς συζήτηση την Τρίτη».

Ανταλλάγματα για τους «dreamer»

Σε αντάλλαγμα για την έγκριση του κονδυλίου των 5,7 δις ευρώ για την κατασκευή του αμφιλεγόμενου τείχους, ο Τραμπ είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε παραχωρήσεις όσον αφορά το στάτους παράτυπων μεταναστών και ειδικότερα των λεγόμενων dreamer, των μεταναστών που πήγαν ως παιδιά στις ΗΠΑ και δεκαετίες αργότερα συνεχίζουν να μην έχουν νόμιμη άδεια παραμονής στη χώρα. Ο Τραμπ υποσχέθηκε να παρατείνει το δικαίωμα παραμονής τους κατά τρία χρόνια.

Ανεπαρκή χαρακτήρισαν την πρόταση οι Δημοκρατικοί δια στόματος της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι. Η πρωτοβουλία Τραμπ, όπως είπε, είναι απλώς «ένα μάζεμα πολλών μεμονωμένων παλαιότερων προτάσεων που ήταν ήδη ανεπαρκείς».

Όπως σχολίασε ο δημοκρατικός γερουσιαστής της Καλιφόρνια Άνταμ Σιφ: «Νομίζω ότι […] γνώριζαν εκ προοιμίου ότι οι προτάσεις του προέδρου δεν θα οδηγούσαν πουθενά. Πιστεύω ότι αποσκοπούσαν περισσότερο στο να ενισχύσουν τη δημοτικότητά του. Αλλά δεν συμβάλουν διόλου στο να τερματίσουμε το shutdown».

Βέλη από τα άκρα

Βέλη δέχεται ο Τραμπ όμως όχι μόνον από τους αντιπολιτευόμενους Δημοκρατικούς αλλά και από τα δεξιά άκρα του δικού του στρατοπέδου, που με αφορμή τη συμβιβαστική του πρόταση τον κατηγορεί για «αμνηστία σε χιλιάδες παράνομους μετανάστες».

Σε αυτά τα συμφραζόμενα στην παρούσα φάση δεν διαφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ και η παραμικρή ελπίδα για άρση του αδιεξόδου. Την ίδια ώρα όμως για εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς που εργάζονται στο υπό παράλυση δημόσιο οι οικονομικές αντοχές αρχίζουν να εξαντλούνται.  Σε πολλές πόλεις προσφέρονται δωρεάν συσσίτια για υπαλλήλους που πλήττονται από το shutdown.

Facebook Comments