Αντιμέτωπες με προκλήσεις ολυμπιακών διαστάσεων… οι ελληνικές τράπεζες
Οι ελληνικές τράπεζες είναι αντιμέτωπες με προκλήσεις ολυμπιακών διαστάσεων
Οι ελληνικές τράπεζες είναι αντιμέτωπες με προκλήσεις ολυμπιακών διαστάσεων
Οι ελληνικές τράπεζες είναι αντιμέτωπες με προκλήσεις ολυμπιακών διαστάσεων, όπως σημειώνει σε νέα έκθεσή της η Pantelakis Securities. Μπορεί, όπως επισημαίνει, να έχουν δεσμευθεί να μειώσουν το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά 59% ή 64 δισ. ευρώ συνολικά κατά την περίοδο 2019-21, ωστόσο ακόμη και έπειτα από αυτήν την προσπάθεια, τα NPEs θα συνεχίσουν να διαμορφώνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα (έναντι του 4% που είναι ο μέσος όρος της Ε.Ε.), ενώ οι τράπεζες θα είναι ευάλωτες σε οικονομικές προκλήσεις για παρατεταμένη περίοδο.
Παράλληλα, όπως επισημαίνει, οι ακριβές μέθοδοι επίλυσης του προβλήματος των κόκκινων δανείων (πωλήσεις και διαγραφές) θα διατηρήσουν το κόστος κινδύνου των ελληνικών τραπεζών (CoR) αυξημένο, ενώ θα πιέσουν τον δείκτη αποδοτικότητας των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE). Αυτό σε συνδυασμό με τη «δαμόκλειο σπάθη» των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTC) οι οποίες διατηρούν ζωντανό τον κίνδυνο απομείωσης, «εξηγούν» τις πιέσεις που δέχονται οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο Χρηματιστήριο.
Πάντως, όπως σημειώνεται στην έκθεση, η Eurobank έδειξε ότι υπάρχει μια διέξοδος από αυτή την κατάσταση, μέσω της τεράστιας τιτλοποίησης (7 δισ. ευρώ ή 40% των NPEs), επιτυγχάνοντας έτσι τον στόχο του 2021 δύο χρόνια νωρίτερα. Η επιτυχία του σχεδίου εντοπίζεται στο ξεπέρασμα του εμποδίου των DTC, στη μεταφορά junior/mezzanine τίτλων στους μετόχους και στη δημιουργία έτσι της νέας (πολύ πιο «καθαρής») Eurobank ώστε να επιτύχει δείκτη RoTE 10% μέχρι το 2020 με πολύ μειωμένο κόστος κινδύνου, ενισχύοντας έτσι τη μετοχή της στο Χρηματιστήριο.
Οπως επισημαίνει, ακόμη περισσότερη βοήθεια θα μπορούσε να υπάρξει και μέσα από το σχήμα προστασίας ενεργητικού (APS) –το σχέδιο που έχει προτείνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας– ή ακόμη και από τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας», η οποία θα υποστηρίζεται από τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις – το σχέδιο που έχει παρουσιάσει η Τράπεζα της Ελλάδος. Αν και τα δύο αυτά σχέδια αντιμετωπίζουν ρυθμιστικά και τεχνικά εμπόδια, ωστόσο, κατά την άποψη της Pantelakis, το APS είναι πιο προηγμένο, ήδη λειτουργεί στην Ιταλία και ταιριάζει με τις προσπάθειες που κάνουν οι ελληνικές τράπεζες.
Σε ό,τι αφορά τις μετοχές των τραπεζών, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank αποτελούν τις κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής εταιρείας, καθώς η πρώτη είναι φθηνότερη και η δεύτερη αντιμετωπίζει λιγότερους κινδύνους.
Σύμφωνα με την Pantelakis, οι τρεις σημαντικές εξελίξεις οι οποίες θα καθορίσουν την πορεία των ελληνικών τραπεζών το αμέσως επόμενο διάστημα είναι οι εξής: α) οποιαδήποτε είδηση σχετικά με τις προτάσεις του ΤΧΣ και της ΤτΕ, καθώς οι εγκρίσεις και / ή το σαφές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής θα μπορούσαν να βελτιώσουν το κλίμα στην αγορά, β) τα νέα και τελικά σχέδια για τα NPEs των ελληνικών τραπεζών που θα υποβληθούν στον SSM έως τον Μάρτιο και γ) το σχέδιο μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα. Εκτός από την ταχύτερη εξυγίανση του ισολογισμού της Εθνικής, το σχέδιο θα ήταν καλό να περιλαμβάνει πρωτοβουλίες μείωσης του κόστους για τη βελτίωση της μελλοντικής κερδοφορίας της τράπεζας, καταλήγει η έκθεση.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments