Απεγνωσμένοι απλήρωτοι δημόσιοι υπάλληλοι, καθυστερήσεις στα αεροδρόμια, προβλήματα στις μεταφορές τροφίμων, κλειστές δημόσιες υπηρεσίες. Η παράλυση του αμερικανικού δημόσιου τομέα, το περίφημο «shutdown» διήρκεσε 35 ημέρες, περισσότερο δηλαδή από ποτέ άλλοτε. Πίσω από την αναστολή λειτουργίας δημοσίων υπηρεσιών βρίσκεται η διαμάχη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με το Κογκρέσο για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Μετά από έντονες συζητήσεις το θέμα πλέον θεωρείται λήξαν. Το «shutdown» αποτελεί παρελθόν. Και ο πρόεδρος Τραμπ φαίνεται ότι δεν κατάφερε να κερδίσει τίποτα αναφορικά με το Τείχος που θέλει να υψώσει. Τουλάχιστον για την ώρα.

Στον μεταβατικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ δεν προβλέπονται χρήματα για το μεγαλεπήβολο κι άλλο τόσο αμφιλεγόμενο σχέδιο Τραμπ. Πρόκειται για μια ηχηρή ήττα για τον αμερικανό πρόεδρο, που έχει επενδύσει μεγάλο μέρος της ρητορικής του στην ανέγερση του επίμαχου τείχους. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο ίδιος, εάν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου δεν επέλθει νέα συμφωνία με το Κογκρέσο για το τείχος θα καταφύγει στη χρήση των έκτακτων προεδρικών εξουσιών. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως θα μπορούσε να οδηγήσει ξανά τη χώρα σε παράλυση.

Με φόντο τον Κήπο των Ρόδων

O Tραμπ επέλεξε να ανακοινώσει τη λήξη του «shutdown» από τον διάσημο Κήπο των Ρόδων του προεδρικού μεγάρου των ΗΠΑ. Παραδοσιακά εκεί γίνονται όλες οι σημαντικές ανακοινώσεις των αμερικανών προέδρων. Δίπλα στον Τραμπ ήταν και αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, μολονότι στην πραγματικότητα δεν υπήρχε κανένας λόγος για εορταστικό κλίμα. Στην ιστορία των ΗΠΑ έχουν καταγραφεί αρκετά «shutdown». Όταν τα κόμματα του Κογκρέσου δεν καταφέρνουν να συμφωνήσουν επί του προϋπολογισμού, τότε σταματά να εισρεύει χρήμα σε αρκετά δημόσια ταμεία. Έτσι μουσεία, εθνικά πάρκα και υπουργεία κατεβάζουν προσωρινά ρολά. Όσο περισσότερο διαρκεί αυτή η παράλυση, τόσο μεγαλύτερες είναι οι συνέπειές της.

Ο Τραμπ κατέχει το αρνητικό ρεκόρ. Κανένας προηγούμενος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν ήταν υπαίτιος για μια τέτοια παράλυση 35 ημερών. Για τους 800.0000 δημοσίους υπαλλήλους που εργάζονταν το διάστημα αυτό χωρίς μισθό ή βρίσκονταν σε αναγκαστική άδεια η είδησης της λήξης του «shutdown» προκαλεί έτσι ανακούφιση. Πολλοί βέβαια δεν έλαβαν μισθό, όπως θα έπρεπε κανονικά, την περασμένη Παρασκευή, γεγονός που τους προκαλεί επιπρόσθετες δυσκολίες. Πολλοί Αμερικανοί δεν αποταμιεύουν κι έτσι όταν ξαφνικά εκπίπτει ο μισθός που καταβάλλεται τακτικά, δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε βασικές υποχρεώσεις όπως είναι η πληρωμή ενοικίων και λογαριασμών.

Το χαστούκι της Νάνσι Πελόζι

Σύμφωνα με αναλυτές η πρόσφατη, παρατεταμένη περίοδος παράλυσης οφείλεται σε έναν και μόνο λόγο. Στην προσπάθεια του Τραμπ να εκβιάσει το Κογκρέσο να αποδεσμεύει κονδύλια για το περιβόητο Τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, κεντρική προεκλογική του υπόσχεση. Το καθοριστικό χαστούκι όμως δεν άργησε να έρθει κυρίως από την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και επικεφαλής της ομάδας των Δημοκρατικών, την 78χρονη Νάνσι Πελόζι.

Η έκρυθμη κατάσταση στις ΗΠΑ εδώ και πάνω από ένα μήνα αποδίδεται από πολλούς αποκλειστικά στον Τραμπ. Υπέρ του τείχους άλλωστε πλέον τάσσεται μόνο ένας περιορισμένος αριθμός πολιτών σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Γεγονός είναι επίσης ότι όσο κι αν το φιλοπροεδρικό δίκτυο Fox προσπαθεί να μετριάσει τις εντυπώσεις για την νέα ήττα Τραμπ, στην πραγματικότητα ο ίδιος φαίνεται ότι αναγκάζεται να υποχωρήσει. Ενώ για παράδειγμα έκανε στην αρχή της θητείας του λόγο για ένα αδιαπέραστο τείχος από μπετόν στα σύνορα HΠΑ-Τείχους, πλέον αναφέρεται σε έναν «έξυπνο, διάφανο φτάχτη από ατσάλινο σύρμα», που θα κατασκευαστεί μόνο στα σημεία που κρίνεται απαραίτητο. Το πόσες ακόμη προεκλογικές υποσχέσεις θα πάρει πίσω στο μέλλον μένει να φανεί στην πράξη.

Facebook Comments