Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών και μια ανάσα από το 4% υποχωρεί σήμερα το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, όπως αυτό “”αποτυπώνεται” στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου, ενώ σε επίπεδα Αυγούστου 2018 κινείται η απόδοση του 5ετούς, με την αγορά να είναι έτοιμη για την πρώτη μεταμνημονιακή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, έναν σχεδόν χρόνο μετά την έκδοση του 7ετούς στις αρχές Φεβρουαρίου του 2018, με 5ετές ομόλογο και η οποία είναι θέμα ωρών.

Με την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών να ανήκει πλέον στο παρελθόν και έτσι να έχει “καθαρίσει” το πολιτικό τοπίο από τον παράγοντα “αβεβαιότητά” τον οποίο και “μισούν” οι επενδυτές, ο δρόμος για το πρώτο σήμα από τον ΟΔΔΗΧ ότι η χώρα μπορεί να βγει να βγει στις αγορές άνοιξε, σύμφωνα και με τον σχεδιασμό του κυβερνητικού επιτελείου το οποίο θέλει να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική αγορά αλλά και στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης γενικότερα όπου έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα μία αυξημένη όρεξη των επενδυτών για κρατικούς τίτλους, μετά και τις πολύ επιτυχημένες μακροπρόθεσμες εκδόσεις από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιραλνδία.

“Σε γενικές γραμμές, η Ελλάδα έχει ένα ισχυρό μαξιλάρι ρευστότητας, αλλά είναι πάντα καλό νέο εάν ένας εκδότης όπως η Ελλάδα είναι σε θέση να βγει στις αγορές”, δήλωσε στο Reuters ο στρατηγικός αναλυτής της DZ Bank, στρατηγός Daniel Lenz. “Όλοι εξακολουθούν να ανησυχούν για τη μακροπρόθεσμη αξιοπιστία της Ελλάδας, αλλά μια νέα έκδοση θα δείξει τώρα ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο για μελλοντική ανάπτυξη”, πρόσθεσε.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού χρέους υποχωρεί κατά 1,5 μονάδες βάσης στο 4,07%, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους. Εν τω μεταξύ, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 3,056% και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 8 Αυγούστου. Η έκδοση ενός 5ετούς ομολόγου, περιορισμένου ποσού 2-3 δισ. ευρώ, θεωρείται εφικτή από τους αναλυτές, με μία απόδοση της τάξης του 3,5% με 3,75%

Όπως σημείωσε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του, είναι σαφής η τάση πως η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές. Υπογράμμισε όμως ότι η Ελλάδα έχει μείνει εκτός αγορών εννέα χρόνια και η επιστροφή σε αυτές είναι μια “λεπτή άσκηση” που δεν αφήνει περιθώρια ούτε για “ελιγμούς”, ούτε για “λάθη”.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανάδοχοι της έκδοσης έχουν οριστεί η Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, Merrill Lynch, HSBC και Societe General.

Το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει αύριο και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα κλείσει την ίδια ημέρα.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments