Η έξοδος τις Ελλάδας στις αγορές η οποία έγινε με προσεκτικές κινήσεις και με ακριβό αντάλλαγμα, έτσι ώστε να μην υπάρξει επανάληψη του “ατυχήματος” με το 7ετές, όπου οι επενδυτές που το εμπιστεύθηκαν ζημιώθηκαν και μάλιστα μέσα σε ένα 24ωρο όταν είδαν την απόδοσή να εκτοξεύεται από το 3,5% σε περισσότερο από 4%, οδηγεί σήμερα σε νέα βελτίωση την ευρύτερη αγορά των ελληνικών ομολόγων.

Η συμβολή των αναδοχών τραπεζών, όπου αντίθετα με προηγούμενες εκδόσεις το αμερικάνικο στοιχείο υπερίσχυσε (4 αμερικάνικες τράπεζες και 2 ευρωπαϊκές) θεωρείται καθοριστική στο κτίσιμο της επενδυτική βάσης, και σύμφωνα με πληροφορίες η έκδοση θα διατεθεί μόνο σε μικρό ποσοστό hedge funds (κάτω του 10%) με το μεγαλύτερο μέρος της να δίνεται στα χέρια “καλής ποιότητας” επενδυτών. Αυτό είναι άλλωστε και το στοιχείο που τόνισε κ. Τσακαλώτος, αφού ούτε το μέγεθος, ούτε η διάρκεια αλλά ούτε το επιτόκιο της έκδοσης του 5ετούς είναι κάτι που επιτρέπει πανηγυρισμούς.

Τα βλέμματα προφανώς τώρα στρέφονται στην επόμενη ημέρα, όπου το ζητούμενο είναι να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση στους ελληνικούς κρατικούς τίτλους, περιορισμός της μεταβλητότητας, καλές ειδήσεις από τους οίκους αξιολόγησης και ευνοϊκό έδαφος για μία επόμενη έξοδο στις αγορές.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, λήξης 30 Ιανουαρίου 2028, υποχωρεί εκ νέου σήμερα και διατηρείται κάτω από τα επίπεδα του 4%. Συγκεκριμένα, διαμορφώνεται στο 3,919% με πτώση 1,7% από χθες, στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουλίου του 2018. Η απόδοση του ομολόγου λήξης 30ης Ιανουαρίου 2023 (πρώην 5ετές) διαμορφώνεται κάτω του 3% και στο 2,951% σημειώνοντας πτώση της τάξης του 0,81% από χθες και κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουλίου του 2018 επίσης.

Παρά την βελτίωση της εικόνας και του κλίματος των ελληνικών κρατικών τίτλων, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο δρόμος της επιστροφής στην κανονικότητα για την Ελλάδα παραμένει μακρύς και δύσκολος. Ιδιαίτερα την στιγμή που η Πορτογαλία στην 5ετία δανείζεται οκτώ φορές φθηνότερα και η Ισπανία δεκαπέντε φορές φθηνότερα από την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως για τους επενδυτές τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία ενέχουν πολύ υψηλό ρίσκο.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments