«Πρεμιέρα» για τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Ιαπωνίας

Deutsche Welle

«Πρεμιέρα» για τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Ιαπωνίας, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Μεγάλες ευκαιρίες για τις εξαγωγικές εταιρίες, ελπίδα για χαμηλότερες καταναλωτικές τιμές και ένα μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ. Από σήμερα (1η Φεβρουαρίου 2019) ΕΕ και Ιαπωνία «εγκαινιάζουν» τη μεγαλύτερη ζώνη ελευθέρου εμπορίου στον κόσμο. Με την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας, που υπεγράφη το 2018, καταργούνται οι φόροι στο 90% των ευρωπαϊκών εξαγωγών στην Ιαπωνία. Παράλληλα παραμερίζονται εμπορικά εμπόδια, όπως για παράδειγμα ότι ευρωπαϊκής κατασκευής αυτοκίνητα δεν χρειάζεται να υποβάλλονται πλέον σε αυστηρές εξετάσεις και να λαμβάνουν ειδικά πιστοποιητικά πριν διατεθούν στην ιαπωνική αγορά.

Για να γίνουν κατανοητές οι διαστάσεις και η σημασία της νέας ζώνης ελευθέρου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας αρκεί να αναφερθεί ότι ο πληθυσμός σε ΕΕ και Ιαπωνίας ξεπερνά τα 600 εκατομμύρια και ότι οι δύο οικονομικοί χώροι συμβάλλουν με περισσότερο από 30% στην απόδοση της παγκόσμιας οικονομίας. Ας σημειωθεί ότι η Ιαπωνία είναι, με τους 127 εκατομ. κατοίκους της η τρίτη σε ισχύ οικονομία του κόσμου μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα.